Representantforslag fra stortingsrepresentantene Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen, Gunnar Gundersen og Ine M. Eriksen Søreide om årlig, offentlig korrupsjonsrapport fra landets største bistandsorganisasjoner

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortingsrepresentanter fra Høyre fremmet i sesjonen 2009–2010 forslag om økt åpenhet i bistanden. Regjeringens svar var at intensjonen ble ansett ivaretatt gjennom regjeringens sterke fokus på åpenhet og antikorrupsjonsarbeid. Samtidig har Riksrevisjonen gjentatte ganger kritisert norsk bistandsadministrasjon for å ha for svakt fokus på korrupsjonsbekjempelse, særlig forebyggende arbeid. Diskusjonen om korrupsjon i bistanden blir ofte abstrakt og generell. Ved å foreslå konkrete grep håper forslagsstillerne å bidra til en mer konstruktiv og nyttig debatt.

Norske frivillige organisasjoner og stiftelser forvaltet i 2009 over 3,5 mrd. kroner av et totalt utviklingsbudsjett på rundt 26 mrd. kroner.

Kirkens Nødhjelp offentliggjør hvert år en kortfattet oversikt over pågående korrupsjonssaker i egne utviklingsprosjekter. Så vidt forslagsstillerne har klart å bringe på det rene, er Kirkens Nødhjelp nokså alene om å gjøre dette. En slik offentliggjøring gir klarhet i hvor utbredt korrupsjon er, og bidrar til økt fokus på korrupsjonsbekjempelse innad i organisasjonene. Det kan også være verdifullt for Utenriksdepartementets forvaltning av bistandsmidlene, ved å tydeliggjøre risikofaktorer for korrupsjon i organisasjonsdrevne utviklingsprosjekter. Ved å offentliggjøre hvilke lokale organisasjoner og bedrifter som medfører økt korrupsjonsrisiko vil man også fjerne noen av incentivene til å misbruke slike prosjekter i Norges viktige samarbeidsland.

Kirkens Nødhjelps rapport gir for hvert prosjekt hvor korrupsjon mistenkes, en kortfattet omtale av grunnlaget for mistanke om korrupsjon/mislighold, hvilke tiltak som er iverksatt og utfallet av saken. Enkeltpersoner omtales ikke ved navn.

Alle større norske bistandsorganisasjoner utgir årsrapporter og legger frem detaljerte regnskaper og revisjonsrapporter. Det er derfor så vidt forslagsstillerne kan se, liten grunn til å anta at et krav om en kortfattet årlig korrupsjonsrapport vil medføre vesentlige administrative tilleggsbyrder.

Forslag

På dette grunnlag fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen stille krav om at alle større norske bistandsorganisasjoner offentliggjør en årlig korrupsjonsrapport.

24. februar 2011