Til Stortinget
Grensehandelen fra Norge har over tid vært økende og utgjør,
ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) for 2011, 11,5 mrd. kroner som
er en økning på 9 pst. fra 2010. Grensehandelen foregår først og
fremst som dagsreiser til Sverige, noe som utgjør 94 pst. av grensehandelsvolumet.
Grensehandelen er en betydelig utfordring for norsk handelsnæring
i grenseområdene, og antallet dagsturer økte med 12 pst. til 7,1
millioner reiser i 2011. Den økende trafikken gir også miljøbelastninger
og store ekstra avgassutslipp fra kjøretøy.
Dette er en situasjon som er myndighetsskapt gjennom en særnorsk
matvarepolitikk med høye tollmurer og et kunstig høyt prisnivå på
mat for norske forbrukere. Høye norske særavgifter på sjokolade,
alkohol og tobakk bidrar også til at norske forbrukere velger å
dra til Sverige for å gjøre sine innkjøp.
Forslagsstillerne mener at forbrukerne skal ha mulighet til å
kunne gjøre innkjøp i våre naboland og at grensehindre for handel
skal bygges ned. Det er imidlertid like viktig at norsk matvarepolitikk
og avgiftsnivå normaliseres slik at forbrukerne får et prisnivå
på mat og produkter med særavgift i Norge som er på nivå med nabolandene.
En slik omlegging vil gi grunnlag for økonomisk vekst og for flere
tusen ekstra arbeidsplasser i handelsnæringen. Omleggingen vil
gi forbrukerne større valgmuligheter med et bredere vareutvalg og
større konkurranse i det norske matvaremarkedet.
Grensehandelen har vært voksende over en årrekke. Tall fra næringsorganisasjonen
Virke viser at grensehandelen kan koste så mye som 10 000 arbeidsplasser
på norsk side. Det er også gjort anslag som viser at 6 pst. av norsk
dagligvare- og drikkevarehandel er flyttet over grensen til Sverige.
Grensehandel dreier seg i stor grad om matvarer. Ifølge SSB utgjorde
grensehandel med matvarer i 2009 mer enn 5 mrd. kroner, noe som
er nær halvparten av grensehandelen. Alkoholvarer som øl, vin og brennevin
utgjorde sammenligningsvis 14 pst. av handelen.
For virkelig å gjøre noe med grensehandelsutfordringen må norsk
matpolitikk legges om i forbrukervennlig retning. Forbrukerne må
få tilgang til det samme vareutvalget til et prisnivå som er på
linje med det som er i nabolandene. Dette kan gjøres ved at mattollen
reduseres betraktelig og til slutt avvikles samt at konkurransen
i det norske matmarkedet styrkes ved å oppheve flere politiske reguleringer.
Dagens norske matpolitikk medfører handelspolitiske utfordringer.
Når utenlandsk produserte matvarer holdes ute av norske butikkhyller,
så får norske matprodusenter heller ikke mulighet til å drive større eksport.
Forbrukerne møter i dag eksempelvis en toll på kjøtt som «biffer
og fileter» på 119 kroner per kilo, og for ost er tollen på ca.
27 kroner per kilo. Mens det på de fleste sektorer arbeides aktivt
for å fjerne handelshindringer og høye tollmurer, så arbeider norske landbruksinteresser
for å øke allerede høye tollsatser. Det har skapt sterke reaksjoner
hos eksempelvis danske matprodusenter at Tine i Norge jobber for
økt toll på ost som i stor grad vil ramme ost fra Danmark. Resultatet
for norske forbrukere vil være dyrere ost, dårligere produktutvalg
og en god grunn til å dra ut av landet for å gjøre nødvendige innkjøp.
I tillegg til den særnorske matpolitikken er høye særavgifter
på sjokolade, alkohol og tobakk med på å skape grunnlag for grensehandel
for milliarder av kroner. Dersom disse særavgiftene reduseres, vil
det svekke grunnlaget for grensehandelen og en større del av omsetningen
vil skje i Norge.
Det er også slik at norske åpningstidsreguleringer diskriminerer
norsk næringsliv da man i Sverige aksepterer søndagsåpne butikker.
Nordmenn på grensehandel kan derfor fritt handle på søndag, mens
tilsvarende tilbud i Norge er stengt ved lov.
I et svar på skriftlig spørsmål fra representanten Torgeir Trældal,
20. mars 2012, på hva regjeringen vil fremme av forslag for å redusere
grensehandelen, kommer det lite annet frem enn ønsker om innovasjon
og omstillingsevne samt regional investeringsstøtte.
Forslagsstillerne mener regjeringen må fremme en sak om hvordan
grensehandelen kan reduseres for å legge til rette for vekst og
arbeidsplasser for norsk næringsvirksomhet. Saken må inneholde en
plan for reduksjon og til slutt avvikling av toll på grensehandelsutsatte
matvarer. Det må utarbeides en strategi for å redusere norske særavgifter
på alkohol, sjokolade og tobakk til et nivå som er på linje med
Sverige. Det må videre legges til rette for at norsk handelsvirksomhet
selv kan få bestemme sine åpningstider på lik linje med hva man
har i Sverige.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber regjeringen fremme en sak om hvordan grensehandelen
kan reduseres. Saken skal inneholde en plan for reduksjon av tollsatser
på matvarer, en strategi for reduksjon av særavgifter til svensk
nivå på grensehandelsutsatte varer samt en vurdering av forsøksordning
med søndagsåpne butikker.
9. mai 2012