Representantforslag fra stortingsrepresentantene Jan-Henrik Fredriksen, Per-Willy Amundsen, Øyvind Korsberg og Hans Frode Kielland Asmyhr om umiddelbar forsterkning av redningshelikopterberedskapen

Dette dokument

  • Dokument 8:20 S (2012–2013)
  • Dato: 20.11.2012
  • Sidetal: 1

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til den fortsatt pågående anskaffelsesprosessen av nye redningshelikoptre. Allerede i 2002 gjorde Stortinget vedtak om at nye helikoptre skulle kjøpes inn. Da var det forutsatt at anskaffelsen skulle være ferdig i 2008. Fortsatt har man ikke ferdigstilt avtalen, og det er ikke valgt hvilken leverandør som skal gjøre leveransen. Det siste anslaget på ferdig leveranse av redningshelikoptre er nå 2023.

Sea King-flåten som nå opererer for redningstjenesten rekker å bli 50 år før man får skiftet den ut. Dette er sterkt beklagelig, og forslagsstillerne stiller spørsmål ved hvorvidt det fortsatt vil være forsvarlig å fly disse maskinene videre.

I denne sammenheng vises det til bevilgningen på neste års statsbudsjett som viser en økning i vedlikeholdsbehovet på 300 mill. kroner. Når behovet for vedlikehold er så stort, skal det ikke mye til for at noe går galt og at nedetiden på helikoptrene blir lang.

I slutten av oktober 2012 gikk det nesten galt da tråleren «Kamaro» havarerte utenfor Finnmark. Ingen av de to redningshelikoptrene som var stasjonert på Banak kunne fly, noe som gjorde at den statlige beredskapen for Finnmarkskysten var ikke-eksisterende. Mannskapet på tråleren ble reddet på grunn av privat helikopterkapasitet og på tross av den manglende statlige beredskapen. Situasjonen som oppsto da båten havarerte er ikke til å leve med, og derfor krever forslagsstillerne at det umiddelbart iverksettes tiltak for å heve beredskapen til et akseptabelt nivå.

Staten kan leie inn private helikopterressurser frem til nye helikoptre leveres. Det finnes flere private aktører som drifter moderne flåter av helikoptre til de ulike oljeinstallasjonene i Nordsjøen. Disse kan også levere helikoptre til den norske redningstjenesten, og materiellet de besitter har langt høyere kvalitet enn dagens Sea King-maskiner. Forslagsstillerne mener Justisdepartementet raskt må anmodes om å kontakte disse private selskapene med tanke på en leieavtale.

Etter forslagsstillernes mening må man nå sikre at beredskapen høynes slik at man sikrer at hver av redningstjenestens helikopterbaser til enhver tid har to operative helikoptre klare til innsats.

En leveranse fra private aktører som nevnt over vil også være et godt utgangspunkt for å finne ut om private aktører kan overta driften av noen av redningshelikopterbasene i fremtiden. En slik deling av basene mellom offentlige og private aktører vil, etter forslagsstillernes mening, gi et korrektiv til hvordan det offentlige driver denne tjenesten.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen umiddelbart igangsette et arbeid med tanke på innleie av private helikoptre for å heve helikopterberedskapen til redningstjenesten.

20. november 2012