Representantforslag om å sørge for at fagansvar for planlegging av havner og farleder skal ligge hos Kystverket

Dette dokument

  • Representantforslag 163 S (2017–2018)
  • Frå: Sverre Myrli, Kirsti Leirtrø, Ingalill Olsen og Øystein Langholm Hansen
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortinget har i vedtak 8. juni 2017 overført ansvaret for utbygging og planlegging av havner fra Kystverket til de 11 nye regionene/fylkeskommunene. Ansvaret for farleder ligger fortsatt i Kystverket.

Kystverket forholder seg til vedtak i Stortinget og innretter seg mot overføringen, som skjer 1. januar 2020. Det betyr i praksis at det ikke planlegges nye fiskerihavntiltak fra og med 2018. Dette innebærer at det nå blir flere år hvor det ikke finner sted planlegging av fiskerihavner. Kystverket opplyser selv at en planprosess kan ta 4–6 år.

Behovet for tiltak langs kysten er stort, noe de 47 søknadene om tilskudd til kommunale fiskerihavntiltak i 2018 illustrerer på en god måte. Tilsvarende tall for 2017 var 44.

Kystverket har en unik kompetanse knyttet til planlegging av byggverk i sjø, som moloer og havner. Disse planleggingsmiljøene er lokalisert i Kabelvåg og i Honningsvåg. Svært mange politiske miljø ytrer bekymring for at planleggingskompetansen i Kystverket kan forvitre og fragmenteres når oppgavene flyttes til regionene/fylkeskommunene.

Dette initiativet handler om å sikre en fornuftig videreføring av den nasjonale planleggingskompetansen som Kystverket i dag besitter. Kystverket har fortsatt ansvar for norske farleder, og det er naturlig at også det nasjonale ansvaret for planlegging av utbyggingsoppgaver knyttet til fiskerihavner, videreføres i dette unike kompetansemiljøet.

Norsk fiskerinæring er i stadig vekst og er en stor bidragsyter til norsk økonomi. Infrastruktur og tilrettelegging for denne næringen er svært viktig.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer at planlegging av både havner og farleder forblir Kystverkets ansvar, og at Kystverket bistår de nye regionene med dette. Kystverket tilføres midler for å kunne gjenoppta arbeidet.

7. mars 2018

Sverre Myrli

Kirsti Leirtrø

Ingalill Olsen

Øystein Langholm Hansen