Representantforslag om å utsette spørsmålet om navnebytte for Statoil slik at saken kan drøftes i Stortinget

Dette dokument

  • Representantforslag 195 S (2017–2018)
  • Frå: Espen Barth Eide og Marit Arnstad
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Den 15. mars 2018 ble det kjent at styret i Statoil ASA har lagt fram forslag for generalforsamlingen om å endre navn på selskapet fra Statoil til Equinor.

Statoil er Norges største selskap (67 pst. eid av staten) og har en helt unik plass i norsk moderne olje- og gasshistorie. Selskapet har bygget seg opp høy anseelse internasjonalt, og navnet er en viktig identitetsbærer.

Navneforslaget er kontroversielt og signaliserer, hvis det blir vedtatt, et oppbrudd. Det første leddet i det nåværende navnet (stat) forteller tydelig om selskapets tilknytning til staten – og dermed til hele det norske folk. Statoil er felleseie. Det andre leddet (oil) viser tydelig hva som er selskapets definitive kjernevirksomhet og knytter an til en viktig historie med ansvarlig og langsiktig olje- og gassvirksomhet på den norske sokkelen.

Det foreslåtte navnet Equinor har ikke tilsvarende konnotasjoner. Førsteleddet er avledet av det latinske ordet for balanse og må kunne sies å tilsløre mer enn klargjøre hva selskapet arbeider med. Det siste leddet forteller at selskapet er norsk, men sier ikke noe om tilknytningen til den norske stat og det norske folk.

Det tydelige nåværende navnet foreslås med andre ord byttet ut med et navn som i langt mindre grad reflekterer selskapets rolle og historie.

Beslutningen om eventuelt skifte av navn i et selskap som Statoil er først og fremst en eiersak. Det bør ikke fattes noen endelig beslutning i Statoils generalforsamling om et navnebytte før statsråden har drøftet dette spørsmålet med Stortinget. Olje- og energiministeren bør i Stortinget redegjøre for hvordan regjeringen ser på navnespørsmålet og i denne saken vil utøve statens eiermakt i selskapet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Spørsmålet om et eventuelt skifte av navn på Statoil ASA utsettes inntil saken er redegjort for og drøftet i Stortinget.

10. april 2018

Espen Barth Eide

Marit Arnstad