Representantforslag om umiddelbar innføring av fortsatt rett til pleiepenger i perioden etter barnets død

Dette dokument

  • Representantforslag 11 L (2019–2020)
  • Frå: Solfrid Lerbrekk, Solveig Skaugvoll Foss, Karin Andersen og Audun Lysbakken
  • Sidetal: 2

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

I forbindelse med regjeringens pleiepengereform ble retten til å beholde pleiepengene i tre måneder hvis barnet dør, fjernet. Da regjeringens forslag til omlegging av pleiepengeordningen ble vedtatt i 2017, ble ikke kuttet omtalt i regjeringens sak til Stortinget, jf. Prop. 48 L (2016–2017).

I skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie stilte representant Solfrid Lerbrekk spørsmål om hva regjeringen hadde ment med kuttet (Dokument nr. 15:1982 (2018–2019)). I sitt svar innrømmer statsråd Hauglie at kuttet ikke ble omtalt i behandlingen da ordningen med pleiepenger ble endret etter forslag fra regjeringen.

Før 2017 kunne mottakere av pleiepenger beholde pleiepengene i tre måneder etter barnets død. Men vilkårene for å beholde pleiepengene var svært strenge. Tall fra Nav viser at det døde 126 barn i 2017 hvor foreldre hadde mottatt pleiepenger i forkant av dødsfallet. En del av disse mistet altså pleiepengene sine samme dag som barnet døde.

Tall fra Finansdepartementet viser at det er 86 personer som har fått stopp i utbetalingen av pleiepenger på dødsdatoen til barnet i perioden 1. oktober 2017 og ut 2018. Pleiepengene til disse mottakerne ble utbetalt i tilknytning til 59 barn.

Ifølge rapporten Arbeid og velferd nr. 2-2018, NAVs støtteordninger for syke barn – hva vet vi om barna og deres foreldre? er svært alvorlig og livstruende sykdom eller skade den viktigste årsaken til at foreldre tar ut pleiepenger. Gjennom hele 2000-tallet har andelen personer registrert med dette kriteriet utgjort mellom 85 og 90 prosent av pleiepengemottakerne. I samme rapport kommer det frem at kun 1,3 prosent av personer som mottok pleiepenger for pleie av svært alvorlig syke barn, hadde pleiepenger i en periode på over 3 år i perioden 2010–2016.

Ifølge Nav mottok kun 34 personer pleiepenger etter at barnet deres døde i 2017. For 80 prosent ble pleiepengene avsluttet etter 1 måned etter dødsfall og for resten 2–3 måneder etter dødsfallet. Nav har ikke tall for dette bakover i tid.

Når foreldre mister et barn, er det viktig at systemene rundt er så forutsigbare og gode som mulig. Forslagsstillerne mener derfor retten til å motta pleiepenger i perioden rett etter barnets død må gjeninnføres. Kriteriene for å motta pleiepenger ved barnets død kan ikke være så strenge som før 2017. Forslagsstillerne mener alle mottakere av pleiepenger som opplever at barnet dør, må ha rett til fortsatt ytelse i tre måneder etter barnets død.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
Vedtak til lov

om endring av folketrygdloven (pleiepenger etter barnets død)

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd gjøres følgende endring:

§ 9-10 nytt fjerde ledd skal lyde:

Dersom barnet dør i stønadsperioden, ytes det pleiepenger i opptil tre måneder etter dødsfallet. Ved eventuell arbeidsinntekt i denne perioden graderes pleiepengene mot arbeidsinntekten.

II

Loven trer i kraft straks.

7. november 2019

Solfrid Lerbrekk

Solveig Skaugvoll Foss

Karin Andersen

Audun Lysbakken