Representantforslag om forskudd til arbeidsledige som ikke har fått penger de har rett på

Dette dokument

  • Representantforslag 127 S (2019–2020)
  • Frå: Bjørnar Moxnes
  • Sidetal: 1
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Regjeringen foreslo 13. mars 2020 å kutte antall dager permitterte skulle ha rett på lønn fra bedriftene fra 15 til 2 dager. Stortinget svarte med å vedta at staten skulle dekke full lønn (inntil 6 G) under permittering fra dag 3 til 20.

Kompensasjonsordningen for bedrifter ble vedtatt i Stortinget 7. april, og ordningen åpnet for søknader fra bedriftene allerede 17. april. Det tok nesten tre måneder før ordningen for lønnskompensasjon for permitterte ble åpnet for søknader.

Mange arbeidsledige venter på lønnskompensasjon og dagpenger. Regjeringen signaliserte at ordningen for lønnskompensasjon ville være på plass i løpet av første halvdel av juni. Nå er utbetalingene i gang, men ordningen baserer seg på søknader fra arbeidsgiver og tilgangen er begrenset. Derfor er det fortsatt en risiko for at mange ikke vil få penger med det første, og innen den anslåtte tida. Først mot slutten av juli antar Nav å være à jour med dagpengesøknader.

Det hadde aldri blitt akseptert hvis det hadde tatt like lang tid å få på plass ordningene for bedriftene. LO-leder Hans Christian Gabrielsen har uttalt:

«Det siste løftet fra regjeringen var at dette skulle være på plass 15. juni. Hvis ikke regjeringen kan garantere dette nå, så må vi stå klar med en nødløsning.»

Forslagsstiller mener regjeringen nå må sikre at de arbeidsledige får pengene sine, og fremmer derfor forslag som innebærer at det sikres raske utbetalinger på annet vis dersom Navs systemer ikke kan håndtere dette innen kort tid.

Forslaget vil ha en betydning både for å begrense skadevirkningene for norsk økonomi i sin helhet, og spesielt for dem som er rammet. Forslagsstiller mener det er uakseptabelt hvis mange arbeidsledige skal måtte gå inn i fellesferien uten penger.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sikre at alle arbeidsledige som ikke har fått innvilget lønnskompensasjon eller dagpenger i løpet av første halvdel av juni, får et umiddelbart forskudd på 20 000 kroner. Dette forskuddet skal ikke føre til trekk i andre ytelser fra Nav enn lønnskompensasjonen og dagpenger, eller kreves tilbakebetalt.

12. juni 2020

Bjørnar Moxnes