1.9 Riksalarm

Komiteen mener erfaringene etter 22. juli har vist at varslingsrutinene internt i politiet har et for-bedringspotensial. Politidirektoratet har i brev av 14. oktober 2011 gitt Kripos i oppdrag å etablere testrutiner for nasjonal varsling i politiet ved bruk av riksalarm. Den 15. november 2011 sendte Kripos et brev til alle landets politimestere om at tester vil finne sted. Det er gjennomført flere tester, og Politidirektoratet har i brev av 13. januar 2012 opplyst at Kripos mener det ikke vil være tekniske problemer med systemet for nasjonal varsling, og at alle er bekreftet å fungere ved leveringsbekreftelse på meldingene. Komiteen understreker betydningen av at dette systemet i fremtiden fungerer etter hensikten.

Komiteen viser til at det ble sendt ut riksalarm først 77 minutter etter at regjeringskvartalet var utsatt for bombeangrep. Komiteen har registrert at riksalarmen ikke ble mottatt av flere politidistrikt og at resultatene etter at riksalarm var sendt, var så dårlige at en ikke kan hevde at en hadde et oppegående system for sending og mottak av riksalarm. Komiteen har også merket seg at KRIPOS, som er ansvarlig for å sende riksalarm, måtte kontakte Oslo-politiet på eget initiativ før riksalarm ble sendt.

Komiteen viser til at Politidirektoratet i brev datert 14. oktober 2011 har gitt Kripos oppdrag med å teste system for Nasjonal varsling. Det har til nå blitt gjennomført 37 tester. Politidistriktene har 10 minutters svarfrist, og testene er gjennomført med gode resultater. Komiteen er kjent med at testene vil fortsette, men ikke med like stor hyppighet.

Komiteen er kritisk til at riksalarm ble sendt så lenge etter bombeangrepet. Komiteen mener det er behov for å vurdere om det kan finnes mer effektive løsninger for å sende riksalarm i en situasjon hvor hele landet bør varsles.

Komiteen fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå dagens system med varsling til landets politidistrikt ved riks-alarm og særlig vurdere innføring av et mer moderne alarmsystem som kan varsle flere sentrale politiledere i tillegg til sentralene ved politidistriktene.»