Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Regler for et felles europeisk luftrom

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til to rettsakter fra Europakommisjonen med regler for gjennomføringen av et felles europeisk luftrom.

Europakommisjonen la 22. september fram forslag til en forordning om EUs flysikkerhetsbyrås ansvar for ytelsesevalueringer av Det felles europeiske luftrom og en revidert forordning om gjennomføringen av et felles europeisk luftrom. Kommisjonen skriver at et sentral element i det første forslaget er etableringen av et permanent prestasjonsvurderingsorgan som skal være administrativt integrert i EUs flysikkerhetsbyrå. I pressemeldingen for det andre forslaget er det vist til at målet er å modernisere styringen av luftrommet og etablere mer bærekraftige og effektive flyruter. Kommisjonen mener dette kan bidra til å redusere utslippene fra luftfarten med inntil 10 prosent og det ses dermed i sammenheng med EUs grønne giv. Forslaget er en revisjon av et forslag som ble lagt fram allerede i 2013, men som det ikke var mulig å oppnå enighet om i EU. Kommisjonen skriver at det reviderte forslaget blant annet er forenklet og tilpasset tilbakemeldinger fra ulike interessegrupper og Europaparlamentet. Det er også tatt høyde for den teknologiske utviklingen og målet om å dekarbonisere luftfarten. Se nærmere omtale av forslaget i Stortingets EU/EØS-nytt 22. oktober 2020.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 23.10.2020 09:57

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: