Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vern mot asbest for arbeidstakere

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om vern av arbeidstakere mot farer ved å være eksponert for asbest i arbeidet.

Europakommisjonen la 28. september 2022 fram forslag til direktiv som vil endre gjeldende regler som skal gi vern av arbeidstakere mot farer ved å være eksponert for asbest i arbeidet. Samtidig la Kommisjonen fram en melding om arbeidet mot en asbestfri framtid. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å beskytte mennesker og miljø mot asbest. Asbest har vært forbudt i EU siden 2005, men finnes fortsatt i eldre bygninger. Dette utgjør en fare, spesielt i forbindelse med renovering. 78 prosent av arbeidsrelatert kreftformer i EU kan knyttes til asbest. Det foreslås derfor flere tiltak for å forebygge dette og hjelpe dem som rammes. Det foreslås i direktivet å senke grenseverdiene for eksponering av asbest. Det foreslås også bedre informasjon, bedre støtte til ofre og det varsles en revisjon av EUs protokoll og retningslinjer for bygge- og rivingsavfall og retningslinjene for gjennomgang av avfall før riving og renovering av bygninger.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Arbeids- og sosialdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 26.10.2022 15:49

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: