EU/EØS-nytt - 11. mai 2020

Jernbanepakken: Kommisjonen forlenger gjennomføringsfrist | Norske tunneler ikke i tråd med EØS-avtalens krav | EU på vei mot mer plattformregulering? | Dansk diskusjon om EU-anbud på forsvarsskip | Europakommisjonens grønne energiprioriteringer

Jernbanepakken: Kommisjonen forlenger gjennomføringsfrist

Europakommisjonen foreslo 29. april å utsette fristen for når to av rettsaktene i fjerde jernbanepakke skal være gjennomført. Mange EU-land har, på grunn av koronautbruddet, problemer med å rekke å gjennomføre nødvendig lovgivning innen fristen som er 20. juni. Kommisjonen foreslår derfor å utsette fristen med tre måneder. Medlemslandene ønsker en utsettelse til 31. desember 2020. Det er også ventet at Kommisjonen vil forlenge fristen for gjennomføring av e-handelspakken.

Norske tunneler ikke i tråd med EØS-avtalens krav

EFTAs overvåkningsorgan ESA sendte nylig et åpningsbrev til norske myndigheter, hvor det fremkommer at så mange som 64 norske tunneler ikke tilfredsstiller tunneldirektivets sikkerhetskrav. Tunneldirektivet definerer en sikkerhetsmessig minstestandard for trafikanter i tunneler gjennom konkrete krav til infrastrukturen og driften av tunneler over 500 meter på det transeuropeiske vegnettverket (Trans-European Road Network). Norske myndigheter har derfor ikke overholdt fristen med å bringe alle tunneler i tråd med direktivets krav innen direktivets frist 30. april 2019.

EU på vei mot mer plattformregulering?

«Desinformasjon og falske nyheter knyttet til koroanpandemien florerer på nettet», sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide i den europapolitiske redegjørelsen 5. mai, og viste til pågående utfordringer både i Norge og i EU. Europakommisjonen er ventet å legge frem en meddelelse 10. juni om desinformasjon knyttet til pandemien, samtidig tar flere aktører tar til orde for at de store teknologiselskapene må ta et større ansvar for slik aktivitet på sine plattformer. Kommisjonen har så langt basert seg på frivillige ordninger for å bekjempe desinformasjon, men lovforslag om plattformregulering er ventet i tilknytning til initiativ-pakken Digital Services Act (DSA). Kommisjonen varslet i sitt arbeidsprogram at lovforslagene i DSA-pakken ville bli lagt frem i 4. kvartal 2020, men på grunn av koronakrisen kan dette bli utsatt til 2021.

Dansk diskusjon om EU-anbud på forsvarsskip

Skal bygging av fem nye flerformålsskip til det danske forsvaret ut på EU-anbud, eller skal det forbeholdes danske verft? Det har blitt debatt om dette i Danmark etter at bygging av båtene er hentet fram som et prosjekt som kan sette fart i økonomien og sikre arbeidsplasser etter koronakrisen. EUs forsvarsanskaffelsesdirektiv setter rammene for hvilke anskaffelser som skal ut på EU-anbud, men det finnes unntak i EU-traktaten knyttet til beskyttelse av vesentlige sikkerhetsinteresser.

Europakommisjonens grønne energiprioriteringer

Energieffektivisering i boliger, offshore vindkraft og sektorintegrering er de tre prioriterte områdene i EUs kommende arbeidsprogram, sa EUs energikommissær Kadri Simson i en tale 5. mai. Disse områdene vil også være sentrale i Kommisjonens kommende planer for gjenreising etter koronakrisen. Simson opplyste om at den nye strategien for smart sektorintegrering, hvor produksjon av hydrogen er sentral, vil bli lagt fram i juni som planlagt.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon til EU/EØS-debatten i Stortinget 12. mai – utarbeidet av Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon. «Informasjonspakken» omhandler diskusjonene i EU og EØS om gjenåpning og gjenreising av økonomien, hvordan pandemien nå påvirker diskusjonene rundt EUs migrasjons- og asylpolitikk, EUs grønne og digitale skifte, EUs industripolitiske strategi, og forholdet til store globale aktører som Kina. Den dekker også siste utvikling i forhandlingene med Storbritannia, og kort andre aktuelle EØS-saker.

A green and digital EU recovery plan for the future (the Danish perspective) – notat fra den danske regjeringen.

Will COVID-19 fiscal recovery packages accelerate or retard progress on climate change? – artikkel i Oxford Review of Economic Policy, skrevet av Cameron Hepburn, Brian O’Callaghan,  Nicholas Stern, Joseph Stiglitz og Dimitri Zenghelis.  

Living, working and COVID-19 : first findings – Fra Eurofound: «the aim of the survey is to investigate the impact on well-being, work and telework and on the financial situation of people living in Europe».

How closely do people live together in your region? – oversikt fra Eurostat.

Tjugofem år av gemenskap : statsförvaltningen och Europeiska unionen – rapport fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps): «Slutsatsen är att förvaltningen har blivit mer reaktiv, byråkratisk och sluten. Enligt författarna kan det tolkas som att den första intensiva perioden har efterträtts av en period där EU-arbetet har blivit vardag».

Artificial Intelligence (AI) : new developments and innovations applied to e-commerce : challenges to the functioning of the Internal Market – In-depth analysis, skrevet på oppdrag fra Europaparlamentet.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg