Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Nei til et forslag om bly i gjenvunnet PVC

Miljøkomiteen i Europaparlamentet stemte 21. januar nei til et forslag om begrensninger av bly i PVC. Et flertall i komiteen er negative til at det skal være tillatt med høyere verdier av bly når man gjenvinner PVC. De mener at gjenvinning ikke bør rettferdiggjøre fortsatt bruk av farlige stoffer. Dette er også noe Norge har vært opptatt av i forbindelse med EUs strategi for en sirkulær økonomi. Mens forslaget om bly i PVC har fått liten oppmerksomhet i Norge, har EUs arbeid med å regulere bly i ammunisjon skapt diskusjon. Et forslag ventes først i 2022. 

Saken gjelder et forslag fra Europakommisjonen om endring av vedlegg XVII i EUs kjemikalieregelverk (REACH-forordningen) om bruk av bly og blyforbindelser som stabilisator i PVC. Denne typen forslag behandles gjennom en prosedyre hvor Rådet og Parlamentet enten sier «ja» eller «nei». Vedtaket («nei») i miljøkomiteen i Parlamentet ble gjort med 42 mot 22 stemmer. Dersom dette også blir resultatet i plenumsbehandlingen i februar betyr det at Kommisjonen må revidere forslaget eller legge fram et nytt forslag. Det var De grønne, sentrum venstre (S&D) og den liberale gruppa (Renew Europe) som sto bak komiteens vedtak. Rådet og Parlamentet har frist til 27. februar med å melde fra om de støtter eller avviser forslaget.

Bly ble tidligere brukt som stabilisator i PVC-produkter som rør, kabler, profiler og PVC-belagte tekstiler. Europeisk industri har frivillig faset ut all bruk, siden det medfører risiko for mennesker og miljø. Formålet med forslaget er derfor å begrense import av PVC-produkter som inneholder bly. Konkret går det ut på å forby salg av PVC-produkter som inneholder bly i en konsentrasjon over 0,1 prosent. Det er imidlertid gjort unntak for en rekke produkter som inneholder resirkulert PVC. Her settes det grenseverdier på 1 og 2 prosent for henholdsvis myk og hard PVC.

Ifølge den danske regjeringens notat til Folketinget skal unntaket sees på som en avveining mellom de økonomiske og klimamessige fordelene ved å gjenvinne PVC, og de langsiktige helseeffektene ved bruk av PVC som inneholder bly. Den danske regjeringen støttet ikke unntakene.

Danmark vedtok allerede i 2009 en egen forskrift som forbyr import og salg av produkter som inneholder bly med en grenseverdi på 0,01 prosent. Dersom forslaget fra Kommisjonen blir vedtatt må den danske forskriften vike. Danmark mener at en grenseverdi på 0,1 prosent vil føre til en viss svekkelse av beskyttelsesnivået i Danmark, og støtter derfor ikke forslaget. De går inn for en EU-grenseverdi på 0,01 prosent – også for gjenvunnet PVC.

Regjeringens EØS-notat, som er oppdatert i desember 2019, inneholder kun fakta og ikke norske vurderinger. I Klima- og miljødepartementets prioriterte EU/EØS-saker i 2020, som ble publisert i forrige uke, står det under punktet kjemikalier: «I 2018 la Kommisjonen frem forslag til ulike modeller for bedre koblinger mellom kjemikalie-, avfalls- og produktregelverkene. Dette er et tema som Norge har vært med å sette på EUs dagsorden for sirkulær økonomi, som vi vil fortsette å følge opp i 2019. Formålet er å skape et robust marked for sekundære råvarer som ikke gir uønsket spredning av farlige stoffer, særlig for materialgjenvunnet plast, noe som blir ekstra viktig i lys av økte materialgjenvinningsmål».

EU arbeider også med endringer i regelverket for begrensning av bly i ammunisjon. Først ute er regulering av bruk av blyhagl i våtmark, hvor et forslag skal stemmes over i REACH-komiteen 4. februar i år. Dette vil ifølge Miljødirektoratet ligge nært opp til dagens norske regulering. Samtidig arbeider EU også med å utvide forbudet til å gjelde all blyammunisjon. EUs kjemikaliebyrå (ECHA) gjennomførte i høst en såkalt «call for evidence», og en «restriction dossier» kan ventes i oktober i år. Ifølge et notat fra den danske regjeringen er et endelig forslag først ventet i 2022. Forslaget skal deretter gjennom samme prosedyre som forslaget om bly i PVC.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 29.01.2020 10:17
: