EU/EØS-nytt - 10. februar 2021

Mot enighet i Rådet om land-for-land-rapportering | Ny handlingsplan mot kreft | Europeiske løsninger for å håndtere en aldrende befolkning | Mer veiledning om sosialt ansvar i offentlige anskaffelser | Avtaler mellom arbeidslivets parter: behov for avklaring

Mot enighet i Rådet om land-for-land-rapportering

Etter fem år med diskusjoner ser det nå ut som at EUs medlemlemsland kan bli enige om en felles holdning til et forslag om såkalt land-for-land-rapportering. Forslaget har som mål at multinasjonale selskaper som har virksomhet i EU skal bli pålagt å offentliggjøre visse skatteopplysninger for hvert land de opererer i. Formålet er å komme internasjonal skatteplanlegging til livs. Etter et møte i Rådets arbeidsgruppe 22. januar opplyste Østerrike at de ikke lenger ville være en del av det blokkerende mindretallet, noe som åpner for å ta saken opp til en ny avstemning i Rådet. Selv om medlemslandene skulle bli enige, gjenstår utfordrende forhandlinger med Europaparlamentet.

Ny handlingsplan mot kreft

Europakommisjonens nye handlingsplan mot kreft fokuserer på forebygging, tidlig oppdagelse, diagnostisering og behandling, og livskvaliteten til kreftpasienter og overlevende. Det varsles flere initiativ på EU-nivå, blant annet et kunnskapssenter og et kreftregister. Deling av helsedata skal gi pasienter tilgang til forebygging og behandling i andre EU-land. I planen setter Kommisjonen ambisiøse mål, blant annet å senke andelen tobakksbrukere i EU til under 5 prosent i 2040. For å nå dette målet vil Kommisjonen gjennomgå tobakksregulering, herunder tobakksdirektivet. Kommisjonen vil revidere regulering av alkoholprodukter for å redusere skadelig alkoholbruk, og varsler at de vil legge frem forslag til obligatorisk merking av ingredienser og næringsinnhold, og et forslag om helseadvarsler.

Europeiske løsninger for å håndtere en aldrende befolkning

Europakommisjonen har publisert en grønnbok om aldring. Formålet er å starte en politisk debatt om hvordan man skal foregripe og reagere på utfordringer knyttet til en aldrende befolkning i EU. Den dekker tema som aktiv alderdom, utdanning, helsevesen, langtidspleie, pensjonssystemet, arbeidsliv og regionale forskjeller. Kommisjonen understreker at kompetansen til å håndtere virkningene av aldring hovedsakelig ligger hos medlemslandene. EUs rolle er å kartlegge sentrale spørsmål og støtte tiltak knyttet til aldring på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå.

Mer veiledning om sosialt ansvar i offentlige anskaffelser

Europakommisjonen har publisert en brosjyre med spørsmål og svar om sosialt ansvarlige offentlige anskaffelser. Brosjyren er en del av Kommisjonens initiativ for å fremme sosiale ansvarlige anskaffelser og gir blant annet informasjon om hvordan innkjøpere kan ivareta sosialt ansvar i sine innkjøp. Brosjyren skal følges opp av ytterligere veiledning fra Kommisjonen. Denne veiledningen kan få betydning for en pågående ESA-sak om den norske forskriftsbestemmelsen om adgangen til å reservere kontrakter for ideelle organisasjoner. I Stortingets Europautvalg forrige uke orienterte utenriksministeren om saken. Det er ventet at veiledningen vil foreligge i løpet av året.

Avtaler mellom arbeidslivets parter: behov for avklaring

Har Europakommisjonen plikt til å gjøre om en avtale som er inngått mellom arbeidslivets parter på EU-nivå til et bindende direktiv, dersom partene ber om det? En foreløpig uttalelse fra Generaladvokaten i EU-domstolen mener det ikke foreligger en slik plikt. Spørsmålet omtales også i en ny rapport som gir innspill til Kommisjonen om hvordan EUs sosiale dialog kan styrkes.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Bakgrunnsinformasjon til møtet i Europautvalget 4. februar 2021 – fra Stortingets faggruppe for EU/EØS-informasjon. Informasjonspakken er knyttet til sakene på dagsordenen og andre aktuelle EU/EØS-saker, blant annet: Norges samarbeid med EU under pandemien, brexit, utvidet rett til å opptre for EU-domstolen og to ESA-saker. Se også referatet fra europautvalgsmøtet.

EU-delegasjonens halvårsrapport om klima og miljø – omhandler blant annet sirkulærøkonomi, kjemikaliestrategi, bærekraftig finans, naturmangfold og kritiske råvarer.

Summary of the results of the public consultation on the EU Arctic policy – fra Europakommisjonen og EUs utenrikstjeneste (EEAS). Se også talen til EUs utenrikssjef Joseph Borrell på Arctic Frontiers-konferansen 2. februar.

EØS-midlene: EUs forhandlingsmandat fra 2008 er deklassifisert – EU publiserte i forrige uke forhandlingsmandatet for perioden 2009-2013. Rådet diskuterer for tiden forhandlingsmandatet for en ny periode, etter 2021.

Håndbog i EU - for journalister – utgitt av dansk journalistforbund, i samarbeid med Europakommisjonen i Danmark.    

Palgrave Handbook on EU crises – redigert av Marianne Riddervold, Jarle Trondal og Akasemi Newsome: «This handbook comprehensively explores the European Union’s institutional and policy responses to crises across policy domains and institutions – including the Euro crisis, Brexit, the Ukraine crisis, the refugee crisis, as well as the global health crisis resulting from COVID-19».

The EEA Agreement as a Jack-in-the-box in the Relationship Between the CJEU and the European Court of Human Rights? – artikkel av Halvard Haukeland Fredriksen og Stian Øby Johansen, European Papers, 2020/2.

Interessekonflikter i norsk handelspolitikk – bok fra 2015, som relanseres og er gratis tilgjengelig i Idunn. Redaktører er Arne Melchior og Ulf Sverdrup: «Et viktig tema er hvorvidt det er effektivt å koble ulike saksfelt, for eksempel krav om miljø og menneskerettigheter med handel, eller å koble for eksempel handel med fisk med handel med landbruk, noe som har hatt betydning for norsk handelspolitikk».

The geopolitics of the European Green Deal – notat fra tenketankene Bruegel og European Council on Foreign Relations (ECFR): «The Green Deal will affect geopolitics through its impact on the EU energy balance and global markets; on oil and gas-producing countries in the EU neighbourhood; on European energy security; and on global trade patterns, notably via the carbon border adjustment mechanism. At least some of these changes are likely to impact partner countries adversely».

A European Defence Union by 2025? Work in progress – rapport fra Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

When and How to Regulate Hydrogen Networks? – dette er det første notatet i en serie kalt «European Green Deal Regulatory White Papers», utgitt av ACER og CEER.

Kommissionens forslag vedrørende digitale tjenesteydelser – EU-note fra Folketingets administrasjon.

Policing in national parliaments : how parliaments organise their security – Briefing fra Europaparlamentets utredningstjeneste (EPRS).


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth, Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg