EU/EØS-nytt - 3. mars 2021

Trygdeforordningen: ESA stiller spørsmål om familieytelser | Nærmere enighet om en revisjon av trygdeforordningen | Skal plattformarbeideres rettigheter reguleres på EU-nivå? | Kommisjonen tapte sak om bruk av farlige kjemikalier | EU-lovgivning om vaksinesertifikat i mars

Trygdeforordningen: ESA stiller spørsmål om familieytelser

EFTAs overvåkingsorgan ESA åpnet i januar i år en egeninitiert sak for å undersøke anvendelsen av trygdeforordningens regler om familieytelser i norsk rett. I et brev til Arbeids- og sosialdepartementet ber ESA om informasjon om overgangsstønaden til enslige foreldre. ESA mener de norske vilkårene for å få overgangsstønad ser ut til å være innenfor anvendelsesområdet til trygdeforordningen, og ønsker svar på spørsmål knyttet til Norges syn på dette. Norge har frist til 10. mars for å svare på spørsmålene fra ESA.

Nærmere enighet om en revisjon av trygdeforordningen

Denne uken startet nye forhandlinger mellom Europaparlamentet og Rådet om en revisjon av EUs trygdeforordning. Det har vært stor uenighet mellom EUs medlemsland, men forrige uke ble landene enige om et nytt forhandlingsmandat. Sverige og Danmark støtter ikke den delen av mandatet som åpner for at grensearbeidere kan ta med seg arbeidsledighetstrygd til hjemlandet for en lengre periode. Forhåndsnotifisering for utstasjonerte arbeidstakere og metoder for å hindre etablering av postkasseselskap er også en del av forhandlingsmandatet.

Skal plattformarbeideres rettigheter reguleres på EU-nivå?

Europakommisjonen har åpnet en første høring med arbeidslivets parter om beskyttelse av arbeidstakere i plattformøkonomien, for å avgjøre om det er nødvendig å legge frem et initiativ på EU-nivå. Kommisjonen mener medlemslandenes forsøk på regulering har vært fragmentert, og at et EU-initiativ blant annet vil kunne klargjøre plattformarbeideres ansettelsesstatus. Et flertall av medlemslandene i Rådet er imot å opprette en egen arbeidstakerkategori for plattformarbeidere, mens Europaparlamentet ber Kommisjonen legge frem et direktivforslag for å bekjempe «falske» selvstendig næringsdrivende. Flere nasjonale domstoler har nylig avgjort at plattformarbeidere er arbeidstakere. Et separat initiativ om kollektiv forhandlingsrett for plattformarbeidere er på høring. Den danske regjeringen skriver i sitt høringssvar at dette må være medlemslandenes kompetanse.

Kommisjonen tapte sak om bruk av farlige kjemikalier

Europakommisjonen er under press knyttet til deres praksis for utfasing av farlige kjemikalier. Kommisjonen kan godkjenne søknader om bruk av farlige kjemikalier når det ikke finnes andre alternativer, slik at kjemikaliene kan brukes i spesifikke industriprodukter. Forrige uke vant Sverige frem i et ugyldighetssøksmål mot Europakommisjonen om en tillatelse som ble gitt et nederlandsk firma om fortsatt bruk av blykromatpigmenter. EU-domstolen konkluderer med at Kommisjonen brøt sin aktsomhetsplikt når de ikke hadde gjort en tilstrekkelig detaljert undersøkelse av andre alternativer. Danmark, Finland og Europaparlamentet intervenerte til støtte for Sverige ved behandlingen av saken. Europaparlamentet har samtidig saksøkt Kommisjonen for en gjennomføringsrettsakt knyttet til bruk av kromtrioksid, en annen kreftfremkallende kjemikalie.

EU-lovgivning om vaksinesertifikat i mars

Europakommisjonens leder, Ursula von der Leyen, varslet denne uken at Kommisjonen vil legge fram et lovforslag om et felles europeisk vaksinesertifikat allerede i løpet av mars. Det omtales som «Digital Green Pass». Utspillet kom bare dager etter at EUs statsledere i forrige uke ble enige om at Kommisjonen skal arbeide videre med et felles europeisk vaksinesertifikat. Det er fortsatt mange uavklarte spørsmål, blant annet knyttet til ikke-diskriminering, etikk, personvern og digitale løsninger.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Oppdragsbesvarelser fra Stortingets utredningsseksjonen – besvarelser der oppdragsgiver tidligere har gitt avkall på konfidensialitet, publiseres nå på stortinget.no. Det er lagt ut ca. 20 notater fra perioden 2015 til 2021, flere av disse er knyttet til EU- og EØS-spørsmål.

Webinarer om energi, digitalisering og antibiotikaresistens – arrangert av Nordisk Råd i samarbeid med Europaparlamentet, 2. og 3. mars. «Formålet med webinarene er diskusjon og utveksling mellom Nordisk råds medlemmer og representanter for EU-parlamentet og EU-kommisjonen om noen av vår tids største utfordringer». Webinarene streames.

EU-strategi for klimatilpasning – rapport fra miljøråden ved Norges delegasjon til EU: «Smartere, kjappere og mer systemisk klimatilpasning i et internasjonalt aktivt EU».

Energinytt og saker på det digitale området i EU – fra Norges delegasjon til EU, uke 8.

Høyesteretts kjennelse om Nei til EU tillates å reise sak om EUs tredje energimarkedspakke – kjennelse 1. mars. Høyesterett slår fast at domstolene i prinsippet kan prøve om Stortinget gikk frem i samsvar med Grunnloven da det ga sitt samtykke, men delt når det gjelder hvordan grunnlovsspørsmålet kan prøves.

EUs strategiske kompass – webinar arrangert av NUPI i samarbeid med German Council on Foreign Relations. EUs arbeid med å utvikle et «Strategisk Kompass» for sin sikkerhets- og forsvarspolitikk: bakgrunn og utfordringener.

EU og USA tar grep mot IT-gigantene – hva betyr det for oss i Norge? – episode i Konkurransepodden. Konkurransedirektør Lars Sørgard forklarer hvorfor de to nye EU-lovene, Digital Service Act og Digital Market Act, vil få betydning også for oss i Norge.

Nasjonale parlamenters deltakelse i konferansen om Europas fremtid – brev fra 34 ledere av europautvalgene i nasjonale parlament i EU til fire av EUs institusjoner: «Brevet retter en appel til de fire formænd om, at de nationale parlamenter får en central rolle i konferencen om Europas fremtid, herunder også i konferencen styrende organer».


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth, Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg