Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Til Europarådet for å følge opp forslag om minnedag

Tirsdag 30. september holdt stortingspresidenten et innlegg om hatytringer og hatkriminalitet i Europarådet.

Les stortingspresident Olemic Thommessens tale.

Han er invitert av forsamlingens president, Anne Brasseur, etter at de i en felles uttalelse støtter forslaget om en felles europeisk dag for ofre for hatkriminalitet 22. juli, som er et av Europarådets 22 foreslåtte tiltak mot ekstremisme og hatkriminalitet.

– Hatytringer og hatkriminalitet er en trussel mot demokratiet. En egen dag for ofre for hatkriminalitet er et godt forslag, som jeg ønsker å bidra til skal bli en realitet, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Se nett-tv direkte fra Europarådet

Invitert av PACE-presidenten

Denne uken er det Europarådets parlamentarikerforsamlings høstsesjon. Stortingspresidenten er invitert til å holde et innlegg i forbindelse med saken «Counteractions to manifestations of neo-Nazism». Besøket til Strasbourg og innlegget er en direkte oppfølging av fellesinitiativet han hadde med presidenten i parlamentarikerforsamlingen, Anne Brasseur, 10. september i Oslo, rett før konferansen for europeiske parlamentspresidenter. I forbindelse med saken skal forsamlingen ta stilling til om 22. juli skal bli en felles europeisk dag for ofre for hatkriminalitet.

Felles uttalelse

Det var tidligere i høst at Olemic Thommessen og Anne Brasseur kunngjorde i en uttalelse at de støttet ungdomskampanjen i Europarådets ønske om en felles europeisk dag for ofre for hatkriminalitet, 22. juli.

– La oss støtte denne ideen og gjøre 22. juli til en dag der vi minnes ofre for hatkriminalitet, og til å vise solidaritet med de som blir angrepet, og samtidig øke kunnskap om hatkriminalitet og konsekvenser for samfunnet, skrev de to.

Stortingspresidenten ønsker å løfte arbeidet mot hatefulle ytringer og hatkriminalitet.

– Kampen mot fremmedhat, rasisme og økende nasjonalistisk ekstremisme krever et bestemt og tydelig svar fra alle demokratiske partier, på tvers av politiske skillelinjer. Dette handler om å skape holdninger, og det må pågå kontinuerlig, sier presidenten.

Sist oppdatert: 30.09.2014 12:17
: