Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved NUPI, taler til NATO PAs forsvars- og sikkerhetskomité. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

En løsning i Syria krever dialog

Sverre Lodgaard mener parlamentarikere i NATO-landene må bidra til å skape et klima for dialog med Russland for å finne en felles tilnærming til krisen i Syria.

Les foredraget til Lodgaard

– Det må skapes en situasjon som får russerne i kompromissmodus, sier Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Skal man komme frem til en felles tilnærming når det gjelder Syria, er partene nødt til å ha dialog, understreket han etter sitt foredrag for forsvars- og sikkerhetskomiteen i NATOs parlamentarikerforsamling (NATO PA) søndag. Hans budskap til parlamentarikerne var at de må bidra til å få på plass åpne kanaler.

– Russland vil bli stormakt i regionen

I sitt foredrag sa Lodgaard at nasjonale interesser trumfer religiøse preferanser. Kampen om makt og innflytelse forklarer mer enn andre faktorer, også i Midtøsten. Fem stater – USA, Russland, Saudi-Arabia, Iran og Tyrkia – betyr mer enn andre, ikke minst når det gjelder Syria, hvor det fortsatt ikke er noen løsning i sikte. Syria er så komplekst og kaotisk, og skiftningene så raske, at det er vanskelig å vite hva man realistisk bør gå inn for. 

Lodgaard sa i sitt foredrag at Russlands engasjement i Syria handler om å gjenvinne sin posisjon som stormakt i regionen etter å ha tapt Egypt etter Yom Kippur-krigen i 1974, Irak i 2003, og Libya, i likhet med alle andre, i 2011. Han antydet videre at Russland går for en deling av Syria, men understreket at det finnes mange andre muligheter.

Advarer mot sanksjoner

Skal man finne en løsning på den komplekse situasjonen i Syria, er det imidlertid nødvendig at alle involverte parter snakker sammen. Lodgaard påpeker at sanksjonene ikke har påvirket Russland nevneverdig. Han advarer derfor parlamentarikerne i NATO PA mot å gå inn for en skjerping av sanksjonene mot Russland. Det er først når det skapes reelle muligheter for å heve dem at de vil virke etter hensikten. Da, og først da, vil russerne vise større kompromissvilje og gjøre sitt beste for å få dem bort. Å skjerpe sanksjonene er ikke veien å gå, mener han.

Følg NATO PA Stavanger 2015 på Flickr

Sist oppdatert: 11.10.2015 19:07
: