Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Fasaden av Prinsens gate 26, slik den vil se ut etter oppussingen.

Fasaden består, men mye av innmaten byttes ut. Foto: Stortinget.

Fasaden i Prinsens gate 26

Hanna Geiran hos Riksantikvaren er glad for at rådet om fasadebevaring i Prinsens gate 26 ble fulgt av Stortinget.

Sommeren 2014 startet Stortingets administrasjon rehabiliteringen av Prinsens gate 26. Det er kun innmaten i bygget som rives, fasaden tas vare på. Hvorfor det?

Hanna Geiran, avdelingsdirektør ved Riksantikvarens kulturminneavdeling.

Hanna Geiran, avdelingsdirektør ved Riksantikvarens kulturminneavdeling. Foto: Riksantikvaren.

Byantikvaren og Riksantikvaren tidlig konsultert

Stortinget og Riksantikvaren har i en årrekke hatt et nært samarbeid i forbindelse med ombygginger og oppgraderinger av stortingsbygget.

Noe av det første Stortinget gjorde da rehabiliteringen av Prinsens gate 26 første gang ble diskutert, var å ta kontakt med både riks- og byantikvar. Byantikvaren valgte tidlig i prosessen å overføre saksbehandlingen til Riksantikvaren. Som nasjonalt kompetansesenter innen statlige kulturminneverdier sørger Riksantikvaren for at kulturminnene blir best mulig ivaretatt og nyttiggjort i et samfunn i endring.

– Gjennom god dialog og avveininger mellom kulturminneverdier og Stortingets nye behov fant vi en løsning som begge parter var tilfredse med, sier Hanna Geiran, avdelingsdirektør i kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren.

Takmaleriet ved inngangspartiet til Halvorsens Conditori var malt direkte på fritthengende kalkpuss som er armert med halm.

Takmaleriet ved inngangspartiet til Halvorsens Conditori var malt direkte på fritthengende kalkpuss som er armert med halm. Det var tidstypisk for de påkostede bygårdene at det ble malt litt sjablongaktige takmalerier. Å få maleriet ned i ett stykke var en komplisert øvelse. Foto: Stortinget.

Anbefalinger og råd

Har Riksantikvaren myndighet til å nekte en gårdeier å rive en fasade?

– Om et bygg ikke er fredet, har hverken By- eller Riksantikvaren mandat til å nekte en gårdeier å gjennomføre tiltak. Slike avgjørelser ligger til kommunenes plan- og bygningsmyndigheter. Vernemyndigheter kommer i disse tilfellene kun med anbefalinger og råd. Byantikvaren gir anbefalinger til Plan- og bygningsetaten, som i sin tur beslutter om de gir tillatelse til tiltak, sier avdelingsdirektøren.

– Stortinget eier og forvalter sine egne bygninger. Riksantikvaren er antikvarisk rådgiver for Stortinget, og Prinsens gate 26 er del av Stortingets bygningsmasse. Det vil si at vi også har gitt råd når det gjelder denne bygningen. Men siden bygningen ikke er fredet, er det opp til Stortinget om de følger Riksantikvarens råd eller ikke. Vi er glade for å kunne si at i de fleste tilfeller følger Stortinget våre råd, sier Geiran.

Det er mange forseggjorte detaljer på fasaden, som tyder på en påkostet gård i 1881.

Det er mange forseggjorte detaljer på fasaden, som tyder på en påkostet gård i 1881. Foto: Stortinget.

– Viktig del av byrommet og Oslo historie

Geiran sier at Riksantikvaren er glad for at rådet om fasadebevaring i Prinsens gate 26 ble fulgt.

– Vi mener at denne fasaden er en viktig del av byrommet og Oslo historie. Denne fasaden tilhører ikke bare Stortinget, men alle som bor og ferdes i Oslo. Dette er ekstra viktig med tanke på bygningens sentrale plassering midt i Oslo sentrum. Staten har også et ansvar for å ta vare på sine egne kulturminner og gå foran som et godt eksempel, sier hun.

– Viktig kulturhistorisk bygg

Geiran sier at Prinsens gate 26 er en viktig del av bymiljøet og et godt eksempel på en staselig forretningsgård fra slutten av 1800-tallet.

– Bygningen var relativt godt bevart, og hadde flere fine interiørelementer. Dette måtte likevel veies opp mot Stortingets behov for nye, sikre og effektive lokaler. Derfor var bevaring av store deler av interiøret ikke aktuelt. Ved å ta vare på fasaden, trapperommet og vinduene mot bakgården ble likevel de største kulturverdiene i bygget bevart, sier hun.

– Vi er også veldig glade for at Stortinget besluttet å ta vare på takmaleriet over inngangspartiet til Halvorsens Conditori samt at deler av utsmykkingen i det tidligere konditoriet skal gjenskapes, avslutter avdelingsdirektør Geiran.

Riksantikvaren

  • Opprettet som embete i 1912.
  • Riksantikvaren er direktorat for kulturminneforvaltning og er faglig rådgiver for Klima- og miljødepartementet i utviklingen av den statlige kulturminnepolitikken.
  • Riksantikvaren har også ansvar for at den statlige kulturminnepolitikken blir gjennomført og har i denne sammenheng et overordnet faglig ansvar for fylkeskommunenes og Sametingets arbeid med kulturminner, kulturmiljøer og landskap.
  • Riksantikvaren har 4 avdelinger: Kulturminneavdelingen, Samfunnsavdelingen, Avdeling for kunnskapsutvikling og Organisasjonsavdelingen, i tillegg til en kommunikasjonsenhet. Hovedkontor i Oslo, distriktskontorer i Bergen, Trondheim og Tønsberg.
  • Ca. 150 ansatte.
  • Jørn Holme ble utnevnt til riksantikvar i juni 2009, og tiltrådte stillingen 23. oktober 2009. Stillingen er et åremål med varighet på seks år. I mai 2015 ble Holme utnevnt til riksantikvar for en ny åremålsperiode.
  • Nettside: http://www.riksantikvaren.no/
Sist oppdatert: 16.03.2016 14:03
: