Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Observerte Brexit

Kenneth Svendsen, Stortingets andre visepresident og leder av delegasjonen til Den interparlamentariske union (IPU), var valgobservatør under den britiske EU-avstemningen.

Den belgiske senatoren Pol Van Den Driessche og Kenneth Svendsen utenfor et valglokale. Foto: Stortinget.

Den britiske IPU-delegasjonen hadde invitert en liten gruppe internasjonale kolleger til å være valgobservatører under folkeavstemningen om fortsatt britisk EU-medlemskap. I tillegg til Svendsen deltok politikere fra Finland, Danmark, Sveits og Belgia.

Fulgte hele prosessen

Som offisielt godkjente observatører av The Electoral Commission fikk Svendsen og kollegene følge hele prosessen. Først overvar de åpningen av et valglokale kl. 07.00. I løpet av dagen besøkte observatørene 10 ulike valglokaler før de var med på stengingen kl. 22.00.

Deretter fulgte observatørteamet stemmeurnen til opptellingssentralen i Brixton. Her fulgte de opptellingen av stemmene fra valgkretsen Lambeth. I ettertid skulle det vise seg at nettopp denne valgkretsen var lite representativ for det nasjonale sluttresultatet. Lambeth var den kretsen med høyest andel stemmer for fortsatt medlemskap, nest etter Gibraltar.

Kvelden ble avsluttet i Guildhall i City of London, hvor alle resultatene fra hele London ble samlet. Da observatørene trakk seg tilbake rundt midnatt, lå det an til en ganske sikker seier for fortsatt medlemskap, noe som skulle vise seg å endre seg gjennom natten.

Gjennomført med stil

Selv om de fleste valgfunksjonærene ikke var vant til å få besøk av observatører, var de svært imøtekommende.

– Jeg ble imponert over måten britene gjennomførte avstemningen på. Ikke minst var det en hyggelig og uformell tone i de til dels små valglokalene. Vi besøkte så forskjellige steder som kirker, skoler, en golfklubb, en synagoge, en seilforening og til og med en pub som fungerte som valglokale forteller Kenneth Svendsen. Han legger til at serveringen i det siste lokalet var stengt for anledningen.

Forskjeller

Observatørgruppen fikk også god anledning til å diskutere nasjonale forskjeller i fremgangsmåte ved valg/folkeavstemninger. Blant annet synes den sveitsiske observatøren at det var litt tungvint. I Sveits får man alt valgmaterialet tilsendt automatisk i posten, og kan enkelt stemme ved å sende inn en ferdigfrankert konvolutt. Men så har de i gjennomsnitt en folkeavstemning hver tredje måned.

– Stort sett var opplegget likt det vi har i Norge, men i Storbritannia kan man gi en annen person fullmakt til å stemme for seg, forklarer Svendsen.

– De har også et system der stemmeseddelen er nummerert og en liste som kan brukes til å koble velger med stemmeseddel. Dette gjør at man i teorien kan finne ut hvem som stemte hva, men vi fikk beskjed om at denne listen kun kan åpnes ved rettslig kjennelse i forbindelse med en klage.

Nøytralitet

Som valgobservatør er det en forutsetning at man opptrer nøytralt både under observasjonen og på fritiden. Kenneth Svendsen er derfor forsiktig med å kommentere utfallet av folkeavstemningen.

– Utfallet var relativt overraskende og må betraktes som historisk. Det skal bli spennende å følge veien videre for Storbritannia, avslutter han.

Sist oppdatert: 26.06.2016 20:34
: