Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Under sitt besøk i Ukraina i mars 2015 la Olemic Thommessen ned blomster på Maidan-plassen, der mer enn 100 personer ble drept i 2014. Foto: Stortinget.

Stortingspresidenten til Kiev – igjen

1. februar reiser stortingspresident Olemic Thommessen til Kiev med sine nordisk-baltiske kolleger. Sammen skal de følge opp et felles initiativ for å bidra inn i reformprosessen av det ukrainske parlamentet.

– Ukrainske politikere står overfor store oppgaver, de skal både reformere landet, håndtere den økonomiske krisen og løse konflikten med Russland. Likevel er det viktig at de fortsetter reformarbeidet med uforminsket stryke. I våre møter med ukrainske politikere vil vi løfte frem problemstillinger knyttet til utviklingen av demokratiske institusjoner, parlamentariske rutiner og bekjempelse av korrupsjon, samt minne dem på at de må være sitt ansvar bevisst og fortsette reformarbeidet, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

For femte gang på under ett år møter han sentrale ukrainske parlamentarikere for å diskutere reformprosessen i landet.

Ett år siden sist

Dette er andre gang de nordisk-baltiske parlamentspresidentene reiser sammen til Kiev. I mars i fjor lanserte de et nordisk-baltisk initiativ for å bistå de ukrainske parlamentarikerne med å skape et velfungerende og effektivt ukrainsk parlament.

Besøket til Kiev i fjor resulterte blant annet i at Stortinget tok imot ni ukrainske parlamentarikere på studiebesøk i november.

Prosessen overfor Ukraina har pågått siden 2014. Nå reiser parlamentspresidenter fra de samme landene til Kiev på nytt for å følge opp.

– Vi må vise tålmodighet, men også gi dem anerkjennelse for at de skyver prosessen videre. Samtidig vil budskapet være at de ukrainske politikerne må skape eierskap til politikken i befolkningen. Det vil ta lang tid å få løftet velferden i landet, og det vil være en utfordring å få folk til å forstå dette, sier Thommessen, og legger til:

– På bakgrunn av besøket vil vi vurdere vår videre støtte.

Møter sentrale aktører

I  forbindelse med dette besøket skal stortingspresidenten og resten av den nordisk-baltiske delegasjonen møte blant andre statsminister Arsenij Jatsenjuk, parlamentspresident Volodymyr Grojsman, parlamentariske ledere og gruppen av representanter i Radaen som kaller seg Euro-optimister. På agendaen står også møter med det nasjonale antikorrupsjonsbyrået og frivillige organisasjoner.

I tillegg skal Thommessen møte landdirektørene for både Verdensbanken og European Bank for Recunstriction and Development (BRD), henholdsvis Qimiao Fan og Francis Malige.

Sist oppdatert: 29.01.2016 15:43
: