Ukrainas president Petro Porosjenko i møte på stortingspresidentens kontor. Foto: Stortinget.

Ukrainas president Petro Porosjenko i møte på stortingspresidentens kontor. Foto: Stortinget.

Reformarbeid på agendaen

Reformprosessen, og den krevende situasjonen i Ukraina, var på agendaen under begge møtene president Petro Porosjenko hadde på Stortinget 18. oktober.

Se bilder fra besøket på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

Ukrainas president Petro Porosjenko møtte både stortingspresident Olemic Thommessen og utenriks- og forsvarskomiteen (UFK), ledet av Anniken Huitfeldt, da han besøkte Stortinget tirsdag 18. oktober.

Porosjenkos besøk til Norge er det første presidentbesøket fra Ukraina til Norge noensinne.

– Vi må fortsette å vise støtte

– President Porosjenkos besøk er historisk. Det er viktig at vi fortsetter å vise vår støtte til Ukraina, både når det gjelder reformarbeidet og i vårt forsvar for internasjonal lov og rett. Vi er særlig glade for å kunne bidra gjennom vårt samarbeid med den ukrainske nasjonalforsamlingen, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

I møtet inviterte stortingspresidenten de ukrainske parlamentarikere til å igjen komme til Stortinget på studiebesøk, noe som ble positivt mottatt.

I møtet med stortingspresidenten, og i det påfølgende møtet med UFK, uttrykte Porosjenko takknemlighet til Norge som en viktig støttespiller for Ukraina i en krevende tid.

Tross krigshandlingene i Øst-Ukraina og den russiske anneksjonen av Krim, viste presidenten til at reformarbeidet blir videreført med uforminsket styrke. Han viste til gode resultater i arbeidet med å reformere blant annet domstolsvesenet, politiet, skatteetaten og energisektoren i Ukraina.

Setter pris på samarbeidet

I møtene sa Porosjenko at han setter stor pris på samarbeidet mellom norske og ukrainske myndigheter på en rekke områder, og fremhevet særlig samarbeidet mellom Stortinget og Radaen som et viktig bidrag til konstitusjonelle reformer av den ukrainske nasjonalforsamlingen.

– I den krevende situasjonen Ukraina befinner seg i, er det viktig at Norge fortsetter å være en aktiv støttespiller for Ukraina. Samtidig er det nødvendig at vi uttrykker forventninger når det gjelder reformprosessen i landet. Det er viktig at dette arbeidet fortsetter, tross den ulovlige anneksjonen av Krim og Russlands vedvarende destabiliseringspolitikk i Øst-Ukraina, understreker utenriks- og forsvarskomiteens leder, Anniken Huitfeldt etter møtet den ukrainske presidenten.

Ukrainas president Petro Porosjenko i møte med utenriks- og forsvarskomiteen.

Ukrainas president Petro Porosjenko i møte med utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Stortinget.

Les også:

Stortingspresidenten til Ukraina-uken

Stortingspresidenten til Kiev – igjen

− Åpenhet og tillit er grunnprinsipper i demokratiet


Sist oppdatert: 18.10.2016 15:13