Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Thommessen samler kolleger til årsmøte på Lillehammer

Tirsdag 22. august inviterer stortingspresident Olemic Thommessen sine kolleger i parlamentene i Norden og Baltikum til årsmøte i det parlamentariske nordisk-baltiske samarbeidet – NB8. Det skjer i hjembyen Lillehammer.

Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Terje Heiestad/Stortinget.

Se bilder fra møtet.

– Norden og de baltiske statene består av over 32 millioner innbyggere og utgjør i dag verdens tiende største økonomi, påpeker Thommessen.

Populisme i Europa, digitale sikkerhetsutfordringer og hvordan vi kan utrette noe sammen for demokratiutvikling og menneskeretter, er noen av temaene på dagsordenen. I lengre tid har parlamentslederne i NB8 bidratt til å støtte opp om demokratiutviklingen og reformarbeidet i nærområdene. Under årsmøtet vil de gjøre opp status for dette arbeidet og diskutere hvordan det skal fortsette framover.

Program for årsmøtet.

Felles innsats

– Dette samarbeidet er hevet over partipolitiske skiller og uavhengig av medlemskap i EU og Nato. Vi ønsker å gjøre en felles innsats for demokrati og menneskeretter, også i lys av de utfordringer Europa står overfor, sier stortingspresidenten.

– Vi har viktige institusjoner som Nansen Fredssenter og Centre for Cyber and Information Security ved NTNU i Gjøvik. Jeg er stolt over å kunne vise mine kolleger hva disse oppnår. Like før stortingsvalget er for eksempel sikring av digital informasjon knyttet til både selve valget og spredning av falske nyheter en svært aktuell problemstilling, sier Thommessen.

Jagland innleder om populisme

I tillegg til parlamentspresidentene fra Island, Danmark, Sverige, Finland, Estland, Latvia og Litauen, deltar også generalsekretæren i Europarådet, Thorbjørn Jagland og presidenten i Forbundsdagen i Tyskland, Norbert Lammert.

Jagland innleder om utviklingen av populismen i Europa i 2017 og hva han mener bør gjøres for å slå ring om demokratiske verdier, menneskerettigheter og rettsstatens vilkår.

Lammert redegjør for trender og utviklingen i europeisk politikk med særlig med vekt på NB8-parlamentenes bidrag og innsats for å styrke demokrati og ytringsfrihet. Også i Tyskland er det parlamentsvalg i september.

Sist oppdatert: 23.08.2017 09:41
: