Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Ledelsen i utenriks- og forsvarskomiteen. Fra venstre Christian Tybring-Gjedde (2. nestleder), Michael Tetzschner (1. nestleder) og Anniken Huitfeldt (leder). Foto: Stortinget.

Ledelsen i utenriks- og forsvarskomiteen. Fra venstre Christian Tybring-Gjedde (2. nestleder), Michael Tetzschner (1. nestleder) og Anniken Huitfeldt (leder). Foto: Stortinget.

FNs bærekraftsmål og Vest-Balkan drøftet i Brussel

Ledelsen i utenriks- og forsvarskomiteen, deltok 21. november på møter i Europaparlamentet i Brussel om FNs bærekraftsmål og utviklingen på Vest-Balkan. 

Bærekraftsmålene var tema i et møte der utviklingskomiteen i Europaparlamentet hadde invitert parlamentarikere fra EU-landene og Norge. Her drøftet man gjennomføringen av bærekraftsmålene i europeiske land og særlig rollen nasjonale parlamentene spiller i denne sammenheng.

Anniken Huitfeldt la i sitt innlegg vekt på rettferdig fordeling av ressurser og inntekter som en forutsetning for å lykkes med bærekraftsmålene. Hun påpekte at skatteparadiser og kapitalflukt fratar land muligheten til å finansiere velferden, et synspunkt hun fikk støtte for fra kolleger fra flere land. Videre er økt proteksjonisme og motstand mot frihandel med på å svekke veksten i utviklingsland. Nødvendig finansiering av bistand er avgjørende, og hun viste til vedtak i Stortinget om 1% av brutto nasjonalinntekt til norsk bistand har vært stabilt over år.

Utviklingen på Vest-Balkan var tema i et annet møte som utenrikskomiteen i Europaparlamentet hadde invitert politikere fra EU-landene og Norge til. I tillegg deltok parlamentarikere fra seks land i regionen. Debatten dreide seg i hovedsak om integreringen i EU og utviklingen i de enkelte land.

I sitt innlegg understreket Christian Tybring-Gjedde hvor viktig det er å fremme stabilitet og demokratiske prosesser og sikre økonomisk utvikling på Vest-Balkan, med europeisk integrasjon som et viktig redskap for å oppnå dette. Underliggende etniske og religiøse konflikter må løses av landene selv uten innblanding utenfra. Han viste til norsk bistand over mange år og at regjeringen har doblet støtten til regionen i 2018, og at fondet for regional utvikling innenfor EØS-midlene kan benyttes på Vest-Balkan.

Sist oppdatert: 22.11.2017 09:55
: