Lene C. Westgaard-Halle, Trond Helleland og Erlend Wiborg representerte Stortinget under forumet. Foto: Stortinget.

Lene C. Westgaard-Halle, Trond Helleland og Erlend Wiborg representerte Stortinget under forumet. Foto: Stortinget.

Stortinget deltok på «Transatlantic Forum» i Washington D.C.

Medlemmer av Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling deltok på «Parliamentary Transatlantic Forum» i Washington D.C. fra 11. til 13. desember.

Trond Helleland (H), Lene C. Westgaard-Halle (H) og Erlend Wiborg (FrP) deltok på vegne av Stortinget.

Forumet har blitt arrangert hvert år siden 2001. Den gang hersket det økende bekymring for at politiske holdninger og initiativ på øst- og vestsiden av Atlanterhavet hadde begynt å dra i ulike retninger. Som en følge av dette etablerte NATO PA et årlig forum for å identifisere forskjellene i transatlantisk tenkning, og for å utforske mulige måter å moderere disse forskjellene på. 

USAs viseutenriksminister A. Wess Mitchell holdt innlegg under forumet tirsdag 12. desember. Foto: Stortinget.

– Arrangementet gir en fantastisk mulighet til å bli orientert hvordan verden ser ut fra Washington, gjennom de mange svært interessante foredragsholderne, sier Trond Helleland.

Årets forum spente over en rekke temaer. Amerikansk politikk sto som vanlig sentralt, med temabolker om amerikansk utenriks-, sikkerhets- og innenrikspolitikk, handelspolitikk og klimapolitikk. I tillegg ble situasjonen i Midtøsten og forholdet til Kina og Russland også belyst. USAs syn på NATO var et gjennomgående tema.

– USA er i økende grad opptatt av byrdefordeling internt i NATO. For Norge var det fint likevel å få en forsikring om at NATO fortsatt er førsteprioritet for USA, og at landet står ved sine allianseforpliktelser, sier Helleland.

Blant innlederne på forumet var både representanter fra det offisielle USA, og forskere fra ledende amerikanske universiteter og tenketanker. Blant annet deltok USAs viseutenriksminister A. Wess Mitchell, president Trumps spesialrådgiver for bekjempelse av ISIS, Brett McGurk, Russlandsrådgiver i National Security Council, Fiona Hill, og NATOs tidligere visegeneralsekretær Alexander Vershbow. Alle innledninger ble fulgt opp av spørsmål og diskusjon.

– Både foredragsholderne og delegatene var forfriskende direkte, åpne og ærlige, sier Lene Westgaard-Halle. – Jeg tror det gjør at samlinger som dette faktisk er nyttige, og at man oppnår det man ønsker, sier hun.

– Man merker at NATO er viktig for medlemslandene, sier Erlend Wiborg. – Alle poengterer viktigheten av alliansen i sine innlegg. Spesielt syntes jeg det var bra at amerikanerne var krystallklare på at artikkel 5 ligger fast.

Stortingets nye delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling ble konstituert 7. november. For Erlend Wiborg og Lene Westgaard-Halle var forumet i Washington deres første konferanse i NATO PA-sammenheng. For Trond Helleland, derimot, representerte reisen en retur til velkjente omgivelser – han var også medlem av NATO PA-delegasjonen fra 2001 til 2005.

Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling.


Sist oppdatert: 18.12.2017 16:31