Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vedtak uke 17

I uke 17 har Stortinget blant annet førstegangsbehandlet rekonstruksjonsloven og midlertidig lov om forvaltning av personell i Forsvaret, forlenget koronaloven til 27. mai og bedt regjeringen sikre Statnetts monopol på utenlandskabler.

Fra stortingsmøtet 24. april 2020. Foto: Stortinget.

Fra stortingsmøtet 24. april 2020. Foto: Stortinget.

Koronaloven

Regjeringen har foreslått å forlenge koronaloven med én måned, frem til 27. mai 2020.

Midlertidig lov om forskriftshjemmel for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av Covid-19 mv. (koronaloven) sier at Kongen (regjeringen) kan utfylle, supplere eller fravike en rekke lover så langt det er nødvendig for å ivareta lovens formål.

Stortinget har behandlet endringsforslaget, og det ble flertall for å forlenge loven, sammen med endringer i flere andre paragrafer.

Midlertidig lov for å redusere unødvendige konkurser

Stortinget har behandlet et forslag fra regjeringen til en ny midlertidig lov om rekonstruksjon for å avhjelpe økonomiske problemer som følge av utbrudd av covid-19 (rekonstruksjonsloven).

Hovedformålet med lovforslaget er å redusere risikoen for unødige konkurser i levedyktige virksomheter som er rammet av en akutt svikt i inntektene som følge av virusutbruddet. Effektive rekonstruksjonsregler kan bidra til at bedrifter som under normale omstendigheter er lønnsomme, i større grad kan reddes og arbeidsplasser og verdier sikres.

Reglene i den midlertidige loven vil erstatte konkurslovens regler om gjeldsforhandlinger. Formålet med de nye reglene er å gi utsatte bedrifter flere virkemidler i forhandlingene med kreditorene enn det man har i dagens lov.

Forslaget har bakgrunn i dommer Leif Villars-Dahls utredning «Rekonstruksjon i turbulente tider – dynamiske virkemidler ved økonomiske problemer».

Et flertall på Stortinget har vedtatt rekonstruksjonsloven.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Forvaltning av personell i Forsvaret

Stortinget har behandlet regjeringens forslag til en midlertidig lov om forvaltning av personell i Forsvaret for å avhjelpe konsekvenser av covid-19. Formålet er å sikre at Forsvaret kan opprettholde sin operative evne, beredskap og styrkeproduksjon gjennom covid-19-pandemien.

Lovforslaget gir Forsvaret en begrenset beordringsmyndighet overfor sivilt tilsatte der dette er strengt nødvendig for å ivareta lovens formål. Forslaget gir dessuten Forsvaret myndighet til å iverksette strengt nødvendige tiltak, både i og utenfor arbeidstid, overfor militært tilsatte, tjenestepliktige inne til tjeneste og sivilt tilsatte for å begrense smittespredning.

Etter forslaget skal loven gjelde frem til 1. november 2020.

Et flertall på Stortinget har vedtatt midlertidig lov om forvaltning av personell i Forsvaret for å avhjelpe konsekvenser av covid-19.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

NorthConnect

Stortinget har behandlet et representantforslag om å avslå søknad fra NorthConnect om anleggskonsesjon, utenlandskonsesjon og unntak fra EØS-regelverk for å bygge strømkabel mellom Norge og Storbritannia.

Stortingets flertall fattet følgende vedtak: «I tråd med de kriteriene Stortinget vedtok i forbindelse med behandling av Prop. 5 L (2017-2018), jf. Innst. 175 L (2017-2018), ber Stortinget regjeringen snarest legge fram forslag om endring i energiloven som sikrer Statnetts monopol på å eie og drifte alle fremtidige utenlandskabler.»

Dagpenger for ofre for menneskehandel og arbeidslivskriminalitet

Stortinget har behandlet et representantforslag om unntak fra folketrygdloven § 4-10 om forlenget ventetid på dagpenger for ofre for menneskehandel og arbeidslivskriminalitet.

Forslaget har sin bakgrunn i en reportasje i Verdens Gang 17. desember 2019 om et firma som hadde unnlatt å utbetale lønn til 35 arbeidstakere. Her tas det utgangspunkt i at disse ville få ilagt forlenget ventetid dersom de søker dagpenger, hvis de selv bryter arbeidskontrakten, og at de heller ikke vil ha rett på dagpenger så lenge arbeidskontrakten består.

Stortingets arbeids- og sosialkomité skriver i en merknad i sakens innstilling at selv om folketrygdlovens bestemmelser ivaretar intensjonen bak forslaget, kan det være behov for å tydeliggjøre at ofre for menneskehandel og arbeidslivkriminalitet er unntatt fra ventetidsbestemmelsene dersom dagpengesøkeren kan godtgjøre at de forholdene som påberopes, foreligger og det anses like sannsynlig at slike forhold foreligger som at de ikke foreligger.

Representantforslaget ble enstemmig vedtatt.

PSTs ulovlige innhenting og lagring av flypassasjeropplysninger

Stortinget har behandlet særskilt melding fra EOS-utvalget om PSTs ulovlige innhenting og lagring av flypassasjeropplysninger.

EOS-utvalget rettet i meldingen skarp kritikk mot Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for tjenestens innhenting av en stor mengde opplysninger om norske statsborgeres flyreiser.

Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti la inn forslag om sterk kritikk mot regjeringen, et såkalt «daddelforslag». Forslaget fikk støtte fra Miljøpartiet de Grønne og Rødt, som ikke er nok til flertall, og forslaget ble dermed ikke vedtatt.

Andre saker

Stortinget har også behandlet en rekke andre saker, blant annet har Stortinget gjort endringer i bilansvarsloven, drøftet en melding fra regjeringen, «Statens direkte eierskap i selskaper - Bærekraftig verdiskaping» og behandlet Riksrevisjonens undersøkelse av saksbehandlingstid og effektivitet i tingrettene og lagmannsrettene.

En rekke representantforslag har også blitt behandlet, blant annet om en bindende forpliktelse for olje- og gassnæringen til å kutte utslipp av klimagasser, investeringer i en norsk industriell satsing på flytende havvind og å stoppe salget av våre felles norske skoger.

Sist oppdatert: 24.04.2020 16:05
: