Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vedtak uke 23

I uke 23 har Stortinget blant annet gjort vedtak i sakene om kompensasjon for frilansere og selvstendig næringsdrivende, nødverge til forsvar for bufe og digital erklæring av farskap. Under andregangsbehandlingen av bioteknologiloven ble det fremmet et forslag til lovanmerkning som ble vedtatt, og loven gikk til tredjegangsbehandling 8. juni.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Klubbe. Foto: Stortinget.

Kompensasjonsytelse for selvstendig næringsdrivende og frilansere

Stortinget har vedtatt midlertidig lov om kompensasjonsytelse for selvstendig næringsdrivende og frilansere som har mistet inntekt som følge av utbrudd av covid-19.

Lovvedtaket er i all hovedsak en videreføring av midlertidig forskrift 8. april 2020 nr. 735 om kompensasjonsytelse for selvstendig næringsdrivende og frilansere som har mistet inntekt som følge av utbruddet av covid-19 fastsatt med hjemmel i koronaloven, men enkelte av bestemmelsene i forskriften foreslås noe omredigert i loven.

Loven trer i kraft straks og oppheves 1. november 2020.

I tillegg er det vedtatt enkelte tilpasninger i folketrygdloven for å videreføre forskriftens bestemmelser om at kompensasjonsytelsen skal telle som opptjeningstid for ytelser etter folketrygdloven kapittel 8 om sykepenger, kapittel 9 om stønad ved barns og andre nærståendes sykdom og kapittel 14 om ytelser ved svangerskap, fødsel og adopsjon.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Endringer i naturmangfoldloven

Stortinget har behandlet et forslag om endringer i naturmangfoldloven (nødverge til forsvar for bufe mv. og etablering av Rovviltklagenemnda).

Et flertall i Stortinget gav sin tilslutning til regjeringens forslag om endring i § 17 om nødverge.

Flertallet vedtok videre å be regjeringen opprettholde dagens klageordning med klar politisk forankring hos statsråd, samt å be regjeringen opprettholde dagens inndeling i 8 regionale rovviltnemnder.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Endringer i barnevernloven

Stortinget har enstemmig vedtatt endringer i barnevernloven.

Aldergrensen for rett til ettervern for barnevernsbarn heves fra 23 til 25 år.

Det er også vedtatt enkelte nye saksbehandlingsregler som følge av at samtaleprosess lovfestes som alternativ prosess for behandling av tvangssaker i fylkesnemdene. Departementet gis hjemmel til å bestemme fylkesnemdenes stedlige virkeområde.

Det lovfestes en plikt til rapportering minst en gang årlig til kommunestyret om den kvalitative tilstanden i barnevernet.

Det lovfestes også plikt for barnevernstjenesten til å informere politiet når det er truffet vedtak om at et barn skal flyttes til skjult adresse.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken. 

Digital erklæring av farskap

Stortinget har enstemmig vedtatt å endre barneloven slik at farskap kan erklæres digitalt, uten personlig frammøte, forutsatt at barnet er født i Norge. Dagens ordning med personlig frammøte og erklæring på papir opprettholdes i nærmere bestemte tilfeller.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Andre vedtak

Stortinget denne uken gitt enstemmig tilslutning til EUs energimerkeforordning.

En rekke representantforslag har også blitt behandlet, blant annet om å utsette riving av Y-blokka, tiltak for kontroll på grensen ved en ny migrantstrøm og effektiv forvaltning av ulvebestanden. Ingen av disse representantforslagene oppnådde flertall.

I tillegg er det vedtatt en lovanmerkning under andre gangs behandling av saken om endringer i bioteknologiloven, denne saken avventer nå tredje gangs behandling mandag 8. juni før den er endelig vedtatt.

Sist oppdatert: 09.06.2020 17:58
: