Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vedtak uke 3

I uke 3 har Stortinget blant annet behandlet regjeringens redegjørelse om koronahåndteringen, hvor det ble gjort en rekke vedtak om økonomiske ordninger og smittevern som regjeringen må følge opp. Det ble også vedtatt endringer i loven om innreiserestriksjoner.

Statsminister Erna Solberg redegjør for Stortinget om regjeringens håndtering av koronapandemien, 18. januar 2021. Foto: Stortinget..

Statsminister Erna Solberg redegjør for Stortinget om regjeringens håndtering av koronapandemien, 18. januar 2021. Foto: Stortinget.

Redegjørelse fra statsministeren om håndteringen av koronapandemien

Stortinget har behandlet Statsministerens redegjørelse om håndteringen av koronapandemien og helse- og omsorgsministerens redegjørelse om status for vaksinearbeidet. Stortinget fremmet flere forslag under behandlingen og fattet en rekke anmodningsvedtak.

Blant annet har Stortinget bedt regjeringen sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering, styrke kontrollen ved grenseovergangene, utvide permitteringsperioden til 1. oktober 2021, sikre at støtteordningen for publikumsåpne arrangement videreføres frem til 1. juli 2021 samt tilføre kommunene tilstrekkelige ressurser for å øke testkapasiteten.

Innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen

Stortinget har vedtatt endringer i midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen.

Endringene innebærer en ny hjemmel i den midlertidige innreiserestriksjonsloven, for å videreføre krav om negativ covid-19-test for rett til innreise til Norge. Endringene innebærer også en hjemmel for å bortvise utlendinger for alvorlige brudd på reglene om innreisekarantene i covid-19-forskriften.

Tiltak mot sosial kontroll

Stortinget har behandlet et representantforslag om tiltak mot sosial kontroll.

Stortinget vedtok å be regjeringen vurdere hvordan alle kommuner kan sikre ett felles koordineringspunkt for de ulike hjelpetiltakene mot negativ sosial kontroll, der alle som ønsker hjelp eller veiledning, kan henvende seg.

Stortinget vedtok også å be regjeringen sikre tilbud om kompetanseheving som gir grunnleggende kunnskap om negativ sosial kontroll for lærere og rådgivere fra barneskole til videregående skole, samt retningslinjer for hvordan skolene skal jobbe systematisk med denne problematikken.

Videre ba Stortinget regjeringen igangsette en utredning med mål om forsterket rapportering om hvor mange barn som er etterlatt i utlandet, og redegjøre for hvordan handlingsrommet for oppfølging kan forsterkes.

Andre saker

Denne uken har Stortinget også behandlet representantforslag om økt utbygging av vannkraft og privat virksomhet innen barnevern, disse ble ikke vedtatt. I tillegg har Riksrevisjonens undersøkelse om barnevernsmyndighetene og rapport for 2019 blitt behandlet samt en melding fra regjeringen om fangst og lagring av CO2.

Sist oppdatert: 22.01.2021 11:38
: