Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vedtak uke 6

I uke 6 vedtok Stortinget å be regjeringen fjerne krav om helseattest for eldre sjåfører, å sikre eldre bedre smittevern og omsorg under pandemien samt å redegjøre årlig for Norges arbeid i FNs sikkerhetsråd.

Illustrasjonsfoto: iStock.

Illustrasjonsfoto: iStock.

Opphevelse av krav til helseattest for førerkort for eldre

Stortinget har behandlet representantforslaget om opphevelse av krav til helseattest for førerkort for eldre.

Det ble flertall for følgende forslag, fremmet av representanter fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti:

  • Stortinget ber regjeringen fjerne kravet om obligatorisk, aldersbestemt helseattest for eldre som grunnlag for førerkort.
  • Stortinget ber regjeringen se på muligheter for hvordan de som allerede har blitt fratatt førerkortet som følge av de kognitive testene, kan få mulighet til å få en ny vurdering av sin egnethet til å kjøre bil, og at regjeringen kommer tilbake til Stortinget på egnet måte med forslag til løsning i løpet av våren 2021.

Godt smittevern og verdig omsorg for eldre under koronapandemien

Stortinget har behandlet et forslag fra representanter fra Senterpartiet om eldreomsorg under koronapandemien.

Med støtte fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble det fattet flere vedtak.

Blant annet ble det vedtatt å be regjeringen foreslå tiltak for å sikre eldre bedre smittevern og verdig omsorg under koronapandemien, og snarest komme tilbake til Stortinget med dette på en egnet måte.

Regjeringen ble også bedt om å sikre at ingen eldre på helseinstitusjoner skal måtte dø alene under pandemien.

Demokratisk forankring av Norges arbeid i FNs sikkerhetsråd

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Rødt om demokratisk forankring av Norges arbeid i FNs sikkerhetsråd. Forslaget ble ikke vedtatt.

Det ble imidlertid flertall for å be regjeringen om å avholde en årlig, åpen redegjørelse som omhandler norske satsingsområder og sentrale saker som har vært og kan antas å komme til behandling i Sikkerhetsrådet i den tiden Norge er medlem av rådet, i tillegg til den faste årlige utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget.

Luftfart og norsk arbeidsrett

Stortinget har en rekke representantforslag, alle knyttet til Wizz Air,  luftfart og arbeidsrett. Ingen av representantforslagene ble vedtatt.

Det ble imidlertid flertall for følgende forslag:

  • Stortinget ber regjeringen legge frem en stortingsmelding om en nasjonal luftfartsstrategi, hvor ambisjonene er å trekke linjene for en helhetlig og bærekraftig utvikling i norsk luftfart.
  • Stortinget ber regjeringen sørge for flyrutetilbud Oslo–Stord t/r og Oslo–Ørland t/r, enten gjennom en midlertidig løsning gjennom ordningen med FOT-ruter eller gjennom direktekjøp eller andre avtaler med flyselskapene.

Andre saker

Det ble også behandlet en rekke andre saker, blant annet representantforslag om en nasjonal hørselsplan, sikring av politiressurser til arbeid med voldtekt og vold i nære relasjoner og å fjerne kommuners rett til å kreve inn piggdekkgebyr på riksvei. Ingen av disse fikk flertall.

Under behandlingen av representantforslaget om næringsvennlig alkoholpolitikk ble det flertall for å be regjeringen gjøre endringer med sikte på å øke utvalget av mer lokalproduserte varer på Vinmonopolet.

Sist oppdatert: 12.02.2021 10:32
: