Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Deltok i debatt om sikkerhet i Europa og OSSEs rolle

Vintermøtet i parlamentarikerforsamlingen til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE PA) i Wien ble dominert av reaksjoner på den russiske invasjonen av Ukraina, men de planlagte komitémøtene ble også gjennomført.

Forsamlingen var preget av fordømmelsen av Russlands invasjon og støtte til Ukraina. Ordskiftet var uvanlig sterkt, og innleggene til Ukrainas delegasjonsleder gjorde sterke inntrykk. Han var tydelig på at Ukraina ville yte kraftig motstand, samtidig som han ba om hjelp fra de andre OSSE-landene. Det var tett samarbeid og koordinering med moderorganisasjonen OSSE under vintermøtet.

Delegasjonsleder til Norges delegasjon til OSSE PA Siv Mossleth og OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus Kari Henriksen på møter i Wien 24.–25.2.22. Foto: Stortinget.

Delegasjonsleder for Norges delegasjon til OSSE PA Siv Mossleth og OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus Kari Henriksen på møter i Wien 24.–25. februar 2022. Foto: Stortinget.

– Fra norsk side fordømte vi invasjonen som et alvorlig brudd på internasjonal rett. Vi støttet Ukrainas territorielle integritet, og tok til orde for et sterkt internasjonalt samarbeid mot de russiske krigshandlingene, sier Siv Mossleth (SP), delegasjonsleder i Norges delegasjon til OSSE PA.

– Jeg var opptatt av at det var viktig å få korrekt informasjon i denne situasjonen, sikre at sårbare grupper måtte beskyttes spesielt og mane til at det internasjonale samfunn måtte stå sammen, sier Kari Henriksen (A). Hun er også OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus og hadde møter med kolleger fra denne regionen.

– Det er viktig at de andre konfliktene i OSSE-området ikke glemmes, sier Henriksen.

Fra norsk side deltok delegasjonsleder til Norges delegasjon til OSSE PA Siv Mossleth og OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus Kari Henriksen på vintermøtet i Wien. Siden møtet var hybrid på grunn av pandemien, måtte resten av delegasjonen følge møtene digitalt.

Det ble avgitt to uttalelser fra OSSE PAs ledelse i forbindelse med møtet:

Sist oppdatert: 01.03.2022 16:48
: