Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Deler av den norske delegasjonen i plenum i Madrid. Munnbind og testing var obligatorisk  for alle deltakere. Foto: Stortinget

Deler av den norske delegasjonen i plenum i Madrid. Munnbind og testing var obligatorisk for alle deltakere. Foto: Stortinget

IPU i Madrid

Utfordringer for demokratiet, Covid-vaksiner og kamp mot seksuell utnyttelse av barn på nett var sentrale saker da parlamentarikere fra 117 land endelig kunne møtes igjen i Madrid.

Den Interparlamentariske union (IPU) avholdt sin 143. sesjon i Madrid 26.–30. november 2021. Dette var første gang man kunne møtes fysisk siden 2019. Intensiv testing og strenge munnbindregler bidro til å gjøre møtene mulig.

Demokratiet under press

Tema for generaldebatten var utfordringer for demokratiet som økt polarisering og hets. Delegasjonsleder Tellef Inge Mørland la i sitt innlegg vekt på behovet for å møte sine meningsmotstandere med respekt og viktigheten av å la alle komme til orde. Han trakk frem at minoritetsgrupper blir særlig utsatt for hets og hatprat. Det å skremme noen til taushet på denne måten er et alvorlig brudd på ytringsfriheten.

Even Eriksen fikk også muligheten til et kort innlegg hvor han pekte på at kvinner og ungdom i større grad må involveres i politikken. Halvparten av verdens befolkning er under 30 år, men de utgjør bare 2,6 prosent av verdens parlamentarikere.

Som en oppsummering og konklusjon på generaldebatten ble det vedtatt en «Madrid-deklarasjon».

Les «Madrid-deklarasjonen» (pdf)

Covid og vaksiner

Under IPU-møtene har man anledning til å sette et hastetema (emergency item) på dagsordenen. Denne gangen var det bred enighet om at dette måtte bli Covid og vaksiner. Det ble forhandlet frem en resolusjon hvor rettferdig fordeling av vaksiner var et sentralt punkt.

Les resolusjonen om vaksiner (pdf)

Resolusjon mot seksuell utnyttelse av barn på nett

IPU's komité for demokrati og menneskerettigheter ble enige om en resolusjon mot seksuell utnyttelse av barn på nett.

De norske representantene var aktive under komitebehandlingen og bidro blant annet til å understreke viktigheten av seksualundervisning. Dette var noe flere land ønsket å fjerne i teksten. Noen av det resolusjonen oppfordrer til er: å gjennomføre relevant lovgivning som beskytter alle under 18 år, muliggjøre etterforskning over grensene, sikre at ofrene blir ivaretatt og kreve at nettselskaper oppdager og sletter slikt innhold samt deler informasjon med myndighetene.

Resolusjon om seksuell utnyttelse av barn på nett (pdf)

Stortingets delegasjon til møtene i Madrid

Delegasjonen besto av delegasjonsleder Tellef Inge Mørland, nestleder Ingunn Foss, Gro-Anita Mykjåland, Silje Hjemdal, Grunde Almeland og Even Eriksen.

Sist oppdatert: 10.12.2021 10:10
: