Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Kommunal- og forvaltningskomiteen på reise til USA

Kommunal- og forvaltningskomiteen var på komitéreise til USA 12.–21. september 2022.

Komiteen foran Minnesota State Capitol. Foto: Stortinget.

Komiteen hadde et variert program i de tre statene Minnesota, Iowa og California, med blant annet besøk i Minneapolis/St. Paul, Decorah, San Francisco/Bay Area og Sacramento.
 
Komiteen har hatt spennende møter med politikere, myndigheter, organisasjoner, akademikere og studenter – og med norske og amerikanske bedrifter. Blant temaene var migrasjon og integrering, demokrati og amerikansk mellomvalg, boligpolitikk, levekår og byutvikling, urbefolkningens historie og nåværende situasjon, digitalisering, innovasjon og personvern. 
 
Komiteen fikk under besøket også erfare mangfoldet og kontrastene i USA. Dette var tydelig i Minnesota, der den skandinaviske kulturen etter utvandringen på 1800-tallet fortsatt står sterkt samtidig som de har den største somaliske befolkningen i Nord-Amerika, og i California, med verdens femte største økonomi med et stort og innovativt tech-miljø, samtidig som det er mye fattigdom og mange bostedsløse.
 
– For oss folkevalgte er det å kjenne til og lære om andre lands politikk, kultur, muligheter og utfordringer en styrke og en viktig del av jobben. Det gjør oss til bedre politikere når vi får åpnet perspektivene og sett flere av våre nasjonale utfordringer i en internasjonal kontekst, sier leder for komiteen, Lene Vågslid. 
 
- Vi opplevde hele veien også stor interesse for Norge og det norske demokratiet, og det fikk vi også erfare da nestleder Helge André Njåstad og jeg holdt en forelesning om norsk politikk på Luther College i Decorah, Iowa, sier hun.
 
Sist oppdatert: 07.10.2022 15:13
: