Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Delegasjonsleder i OSSE PA-delegasjonen Siv Mossleth og OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus Kari Henriksen er med i Stortingets delegasjon til møtet i Birmingham. Foto: Stortinget.

Delegasjonsleder i OSSE PA-delegasjonen Siv Mossleth og OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus Kari Henriksen er med i Stortingets delegasjon til møtet i Birmingham. Foto: Stortinget.

OSSE PA hovedsesjon i Birmingham

OSSEs parlamentarikerforsamling møtes til hovedsesjon i Birmingham 2.–6. juli. På dagsorden står krigen i Ukraina, og konsekvensene for regionens sikkerhet og demokrati.

Russlands angrep på Ukraina vil prege de fleste debattene under sesjonen. Forsamlingen vil diskutere dette fra ulike vinkler, blant annet hvilke konsekvenser krigen har for regionens demokratiske utvikling, matsikkerhet og fremtidige sosio-økonomiske vekst. I tillegg vil tema som sivilsamfunnets rolle, ytringsfrihet, mediefrihet og falske nyheter bli diskutert.

Basert på Helsingforserklæringen

– Helsingforserklæringens prinsipper forplikter og var basisen for grunnleggelsen av OSSE. Det er viktigere enn noen gang at vi aktivt støtter opp om disse prinsippene, sier Siv Mossleth. Hun er delegasjonsleder for Stortingets OSSE PA-delegasjon til Birmingham-møtet som i tillegg består av nestleder Bård Hoksrud (FrP), Kari Henriksen (A), Sverre Myrli (A), Mahmoud Farahmand (H), og Aleksander Stokkebø (H).

– I den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen som OSSE-regionen nå står i, er det ekstra viktig å møtes, dele perspektiver og styrke dialog og samarbeid, sier Mossleth.

Flere viktige tema

Andre tema på agendaen er økonomisk gjenreisning etter covid-19 pandemien, menneskehandel, migrasjon, og klimaendringer. Under sesjonen velger også delegatene ny president i OSSE PA. Delegasjonsmedlem Kari Henriksen stiller til valg som presidentkandidat.

Side-arrangement om politiske fanger

Den norske delegasjonen er medarrangør på et side-arrangement om politiske fanger i Russland og Belarus. Dette gjennomføres sammen med OSSE PA-delegasjonene fra USA og Litauen, samt den norske Helsingforskomiteen. Bakgrunnen er den dramatiske økningen i antallet politiske fanger i begge land, og blant annet fengslingen av aktivisten Vladimir Kara-Murza i Russland i april i år.

Spesialrepresentant for Sør-Kaukasus

Kari Henriksen er OSSE PAs spesialrepresentant for Sør-Kaukasus og vil under sesjonen legge fram sin rapport om dette arbeidet. Hun har det siste året hatt en rekke møter med OSSE PA-delegasjonene fra Armenia, Aserbajdsjan og Georgia, og besøkt regionen flere ganger.

– Russlands aggressive krigføring i Ukraina preger arbeidet i forsamlingen, men det er viktig å ikke miste de andre konfliktene i OSSE-området av syne, sier Kari Henriksen.

Slutterklæring til ministerrådet

Dette blir første gang etter pandemiens utbrudd at hele forsamlingen møtes fysisk. Om lag 300 parlamentarikere deltar. De representerer nær 1 milliard innbyggere i de til sammen 57 medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

OSSEs parlamentarikerforsamling er delt inn i tre komiteer: politikk og sikkerhet; økonomi og miljø; og demokrati og menneskerettigheter. Hver komité utarbeider en egen resolusjon, som sammen med en rekke tilleggs-resolusjoner sys sammen til den endelige slutterklæringen. Birmingham-erklæringen vil bestå av anbefalinger til nasjonale parlamenter, regjeringer og det internasjonale samfunnet. Den blir overlevert OSSEs ministerråd på deres møte i Warszawa før jul.

Les mer om Norges delegasjon til OSSEs parlamentarikerforsamling.

Sist oppdatert: 30.06.2022 14:57
: