Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortingspresidenten deltar på EUs konferanse for parlamentspresidenter

Stortingspresident Masud Gharahkhani deltar på EUs parlamentspresidentkonferanse i slovenske Brdo 28.-29. mars 2022. Krigen i Ukraina forventes å bli et sentralt tema.

Stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget

På årets konferanse står parlamentenes rolle i å sikre demokratiet under kriser på agendaen. Europas rolle som garantist for sikkerhet, stabilitet og vekst i EU og EUs nabolag står også sentralt. Norge er observatør på konferansen.

Europeisk samhold

− Krigen i Ukraina og mer enn to år med pandemi har tydelig vist hvor viktig rolle det parlamentariske demokratiet spiller i våre samfunn og hvor verdifullt det gode samarbeidet og samholdet i Europa er, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

For stortingspresidenten gir konferansen anledning til å møte kollegaer fra hele EU og noen andre europeiske land. Det er lagt opp til en rekke bilaterale møter i tilknytning til konferansen. Det er også ventet at stortingspresidenten vil holde innlegg.

Betydningsfullt parlamentarisk samarbeid

− Parlamentsmedlemmer fra hele Europa støtter nå aktivt Ukraina gjennom arbeid i en rekke interparlamentariske forsamlinger. Den pågående krigen illustrerer hvor betydningsfullt det er med sterke demokratiske institusjoner og solid parlamentarisk samarbeid, sier stortingspresidenten.

I tillegg til EUs parlamentspresidenter, samler konferansen presidenten i Europaparlamentet og parlamentspresidenter i kandidatland og observatørland. Formålet med konferansen er å drøfte saker av felles interesse. 

Om konferansen

EUs parlamentspresidenter siden 1998 hatt en årlig konferanse. Konferansen finner sted på våren, og arrangeres i landet som holdt det roterende EU-formannskapet den foregående høsten. Etter anmodning har Stortinget deltatt siden 2017. Konferansen ble avlyst i 2020 på grunn av pandemien og i 2021 var konferansen digital.

Sist oppdatert: 25.03.2022 15:15
: