Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortingspresidenten på offisielt besøk til Island

Stortingspresident Masud Gharahkhani reiser på offisielt besøk til Island 14.–17. mars 2022. Det er Alltingets president Birgir Ármannsson som har invitert stortingspresidenten til Reykjavik.

Stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget.

Stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Stortinget.

− Våre to parlamenter har et nært forhold, og islandske og norske parlamentarikere møtes jevnlig i det nordiske samarbeidet og gjennom EØS/EFTA-samarbeidet. Besøket vil bidra til å styrke de parlamentariske båndene våre, sier stortingspresidenten.

Med i delegasjonen er tredje visepresident Morten Wold (FrP) og Kathy Lie (SV), som er medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk råd.

Grønn omstilling og likestilling

I tillegg til besøket i Alltinget, skal delegasjonen møte Islands president Guðni Th. Jóhannesson og statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Grønn omstilling og likestilling, to områder som er viktige for både Norge og Island, står på programmet under oppholdet. Det er lagt inn bedriftsbesøk til Hellisheidi geotermiske kraftverk og Iceland Ocean Cluster, som begge har fokus på bærekraft og grønn omstilling.

Nær nordisk partner

− Samarbeidet mellom de nordiske landene er betydningsfullt fordi våre samfunn har mange likheter og står overfor mange av de samme utfordringene. Jeg gleder meg til å møte mine islandske kolleger og lære mer om hvordan de arbeider i sitt parlament, sier Masud Gharahkhani.

Det er lang tradisjon for at stortingspresidenten besøker parlamentspresidentene i de nordiske landene etter et stortingsvalg. Island hadde parlamentsvalg samtidig med Norge, og Birgir Armansson tiltrådte som alltingspresident i desember 2021.

Sist oppdatert: 11.03.2022 14:16
: