Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Leder for Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) Ingjerd Schou i en tidligere sesjon i PACE. Foto: PACE.

Leder for Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) Ingjerd Schou i en tidligere sesjon i PACE. Foto: PACE.

Fokus på Europarådets kjerneverdier, Ukraina og likestilling i Reykjavik

Leder for Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) Ingjerd Schou deltok 24.–25. november på møter i forsamlingen i Reykjavik.

Island overtok formannskapet i Europarådets ministerkomité tidligere i november og skal være vertskap for det fjerde toppmøtet for stats- og regjeringsoverhoder i mai 2023.

Road to Reykjavik

Arbeidet frem mot toppmøtet sto i fokus på Island. PACEs delegasjonsledere vedtok i den faste komité en erklæring #RoadToReykjavik hvor de understreket at Europarådet må forbli en hjørnesten i den europeiske politiske arkitekturen for å sikre at demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper ligger til grunn for utviklingen i Europa. Schou presenterte en rapport som også omhandlet dette temaet.

En resolusjon som understreket viktigheten av å igjen forplikte alle Europarådets medlemsland til å følge de grunnleggende prinsippene ble enstemmig vedtatt.

– Om et halvt år vil Reykjavik stå i sentrum for Europa når statslederne skal møtes her for å meisle ut fremtiden for et styrket Europaråd. På veien dit skal vi ha viktige diskusjoner i parlamentarikerforsamlingen, vi skal få innspill fra sivilt samfunn og relevante aktører i alle de 46 medlemsstatene, og vi skal sikre et solid politisk fundament for organisasjonen, uttalte Schou etter møtet.

Ukraina

Den pågående krigen i Ukraina preget også møtene i Reykjavik. En aktualitetsdebatt om den siste tidens eskalering av krigen fra russisk side ble gjennomført. Støtten til Ukraina var unison og flere av deltakerne i debatten understreket at et tribunal for å stille Russland til ansvar måtte på plass.

I sitt innlegg pekte Schou på at Ukraina kjemper ikke bare for sitt eget land men for demokratiske verdier for Europa.

– Dessverre har krigen blitt den nye normalen. Men vi må ikke la krigstrøttheten overta viljen til å bidra og å støtte Ukraina i deres kamp for frihet og demokrati, sa Schou i debatten.

Bekjempelse av vold mot kvinner og i nære relasjoner

Møtet i den faste komité fant sted på dagen for bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner. Kvinners stilling i samfunnet sto derfor i fokus gjennom dagen. Det ble gjennomført en temasesjon om bekjempelse av vold mot kvinner digitalt og et frokostmøte i nettverket Women@PACE hvor Islands statsminister Katrin Jakobsdottir og verdens første kvinnelige president Vigdis Finbogadottir deltok. 

– Island har sterke kvinnelige ledere. Både statsminister og utenriksminister imponerte her i dag. Det gjorde også Vigdis Finnbogadottir. Hennes råd til kvinner i politikken var klinkende klart: Aldri unnskyld deg, aldri. Alltid ha tro på deg selv, alltid. Klart og tydelig fra en kvinnelig pioner på 92, oppsummerte Schou.

Sist oppdatert: 28.11.2022 10:12
: