Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vedtak uke 21

I uke 21 vedtok Stortinget blant annet å be regjeringen innføre noen tiltak for å dempe prisveksten på mat samt noen andre tiltak som skal begrense alvorlig dyrekriminalitet. Det ble også vedtatt at tolletaten kan rus-teste fører av motorvogn.

Klubbe

Klubbe. Foto Stortinget.

Representantforslag om å dempe prisveksten på mat

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Høyre og Venstre om å dempe prisveksten på mat og styrke konkurransen i verdikjeden for dagligvarer.

Stortinget vedtok å be regjeringen:

  • sikre at Konkurransetilsynet har de nødvendige verktøy og håndhever konkurranseloven slik at forbruker ikke blir skadelidende ved manglende konkurranse
  • sikre at markedsdata som viser utviklingen i markedsandeler på kjedenivå i dagligvarehandelen publiseres jevnlig
  • vurdere tiltak som i større grad kan sikre åpenhet og transparens i hele verdikjeden for dagligvarer

Tolletaten kan rus-teste fører av motorvogn

Stortinget har behandlet og vedtatt et lovforslag fra regjeringen om endringer i vegtrafikkloven (Tolletatens testing av om fører av motorvogn er ruspåvirket).

Endringen innebærer at det etableres hjemmel i ny § 22 c i vegtrafikkloven for at Tolletaten kan utføre testing av om fører av motorvogn er ruspåvirket. Slik testing kan kun gjennomføres i forbindelse med Tolletatens kontrollvirksomhet etter varetilførselsloven for øvrig. Tolletaten skal ikke gjennomføre egne ruskontroller.

I tillegg ble det vedtatt en endring i vegtrafikkloven § 17 som innebærer at avregistrerte kjøretøy med kjennemerke påmontert, også faller inn under forbudet i bestemmelsen om hensetting av uregistrerte kjøretøy.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken. 

Representantforslag om strengere straff for alvorlig dyrekriminalitet

Stortinget har behandlet et representantforslag fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre om strengere straff for alvorlig dyrekriminalitet.

Stortinget vedtok å be regjeringen:

  • sikre at Mattilsynet i større grad anmelder alvorlige brudd på dyrevelferdsloven
  • sikre at dyreeiere som ikke etterkommer pålegg fra Mattilsynet etter alvorlige og gjentatte brudd på dyrevelferdsloven, lettere fratas retten til å drive med husdyrhold
  • fremme lovforslag om å inkludere dyrevelferdsloven § 37 i opplistingen i straffeprosessloven § 216 b første ledd bokstav b

Overskuddsvarme, energikartlegging, måling og fakturering

Stortinget har behandlet et forslag fra regjeringen om endringer i energiloven og naturgassloven. De foreslåtte lovendringene ble enstemmig vedtatt.

Det ble vedtatt at

  • aktører som planlegger å bygge nye eller foreta omfattende oppgraderinger av energi- og industrianlegg, skal pålegges å gjennomføre en kost-nytteanalyse for å utnytte overskuddsvarme
  • ved etablering av datasentre av en viss størrelse, skal også nytten av utnytting av overskuddsvarmen analyseres
  • å innføre krav i energiloven om at store foretak regelmessig skal gjøre energikartlegginger
  • å innføre en hjemmel i energiloven for at departementet kan gi forskrift om måling og fakturering av varmeenergi, og en hjemmel i naturgassloven for å gi forskrift om måling og fakturering av naturgass

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken. 

Endringer i energiloven og innlemmelse av EU-direktiv

Stortinget har behandlet et forslag fra regjeringen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen av et EU-direktiv om bygningers energiytelse.

Stortinget ga sitt samtykke til dette. For at direktivet skal tas inn i norsk lov måtte det gjøres en lovendring i energiloven.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Videreføring av endringer og nye endringer i lovverket som følge av ankomst av fordrevne fra Ukraina

Stortinget har vedtatt endringer i lov om midlertidige endringer i lovverket som følge av ankomst av fordrevne fra Ukraina.

Endringene innebærer en videreføring av midlertidige endringer i lovverket som følge av ankomst av fordrevne fra Ukraina, med enkelte endringer og presiseringer.

Blant annet er det vedtatt en ny midlertidig endring i husleieloven som åpner for å inngå tidsbestemt leiekontrakt med minstetid på ett år ved utleie av fritidsbolig som tas i bruk til bolig, og at deltakere i introduksjonsprogram etter de midlertidige reglene i integreringsloven skal ha både rett og plikt til kompetansekartlegging.

Samtlige midlertidige endringer oppheves 1. juli 2024.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Andre saker

Stortinget har denne uken også vedtatt noen andre lovendringer, blant annet i forurensningsloven, konkurranseloven og energiloven. Det ble også rettet noen inkurier i hundeloven.

I tillegg ble årsrapport for 2022 fra Stortingets utvalg for rettferdsvederlag behandlet.

Stortinget tok også for seg en rekke representantforslag som ikke fikk flertall, blant disse finner vi forslag om:

Sist oppdatert: 26.05.2023 13:11
: