Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortingspresidenten ankommer Moss med den originale Mossekonvensjonen

Pressen inviteres til å være tilstede når stortingspresidenten ankommer Moss med den originale Mossekonvensjonen av 14. august 1814.

Tid: 14. august, kl. 08.45. NB! Oppmøte senest kl. 08.15.
Sted: Konventionsgaarden, Moss

Mossekonvensjonen besøker sitt «fødested», Moss

Mossekonvensjonen er våpenhvileavtalen mellom Norge og Sverige som ble ferdig forhandlet og undertegnet i Moss 14. august 1814. Avtalen avsluttet den siste krigen mellom land i Norden. Dermed innebar Mossekonvensjonen også starten på 200 år med fred mellom de nordiske landene.

200 år senere, 14. august 2014, feires Mossekonvensjonen med et omfattende program i Moss. Under feiringen vil den originale Mossekonvensjonen besøke sitt «fødested». Dokumentet ligger til vanlig i stortingsarkivet, men 14. august vil det bli fraktet fra Stortinget til Konventionsgaarden i Moss. Stortingspresident Olemic Thommessen ledsager Mossekonvensjonen på reisen og vil overlevere dokumentet til ordfører i Moss, Tage Pettersen samt en ungdom fra Moss. Mossekonvensjonen vil bli stilt ut for publikum i Konventionsgaarden, før den returnerer til Stortinget senere på kvelden.

Fotomuligheter

Det blir fotomulighet i det stortingspresidenten og Mossekonvensjonen går fra bilen til Konventionsgården og i det Mossekonvensjonen pakkes ut inne i Konventionsgården.

Kort om den historiske bakgrunnen:

Sveriges kronprins Carl Johan gikk til krig mot Norge sommeren 1814 som en konsekvens av at prins Christian Frederik ikke ville godta Norges avståelse i Kieltraktaten. Krigen ble kortvarig, og endte med våpenhvile og avtale om hvordan unionen mellom Norge og Sverige skulle inngås 14. august. Avtalen, kjent som Mossekonvensjonen, sa at Christian Frederik måtte gi fra seg tronen og forlate landet. Unionen med Sverige var et faktum. Til gjengjeld fikk Norge beholde Grunnloven fra Eidsvoll.

Mossekonvensjonen lå lenge godt skjult i stortingsarkivet som et vedlegg til Stortingets første riksrettssak, mot Christian Frederiks general og statsråd Haxthausen. To hundre år senere markerer vi viktigheten av dokumentet og gir det den sentrale plassen det fortjener i feiringen av det begivenhetsrike året 1814.

Kontakt:

For opplsyninger om det historiske dokumentet, kontakt stortingsarkivet ved førstearkivar Tanja Wahl (tlf. 901 99 809)

For øvrige spørsmål, kontakt spesialrådgiver Mona Mortensen Krane (tlf. 984 49 796) 

Sist oppdatert: 12.08.2014 13:39
: