Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Toppmøte for europeiske parlamentspresidenter

Pressemelding

Stortinget er vertskap når cirka 60 parlamentspresidenter fra Europarådets medlemsland og samarbeidende land møtes i Oslo 11.–12. september.

Den europeiske konferansen for parlamentspresidenter – ECPP (European Conference of Presidents of Parliament) – arrangeres annet hvert år, og er eneste europeiske arena der samtlige av Europas parlamentspresidenter møtes.

På konferansen skal parlamentspresidentene diskutere demokratiets stilling og kritiske utfordringer i Europa. Aktuelle temaer – ikke minst sett i lys av krisen i Ukraina.

Konferansen åpnes av stortingspresident Olemic Thommessen, president i Europarådets parlamentarikerforsamling, Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE), Anne Brasseur, Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland og statsråd for EØS-saker og forholdet til EU, Vidar Helgesen.

«Tillit til parlamentene»

– De nasjonale parlamentene er grunnsteinen i de europeiske demokratiene. Nøkkelen til fungerende demokratier ligger i tillit og nærhet mellom politikere og befolkningen. Ulike politiske tradisjoner, som kan gjøre demokratisk utvikling vanskelig, og de økonomiske utfordringene Europa står overfor, er eksempler på situasjoner der tilliten settes på prøve, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

– Vi som er parlamentspresidenter har et særlig ansvar for den demokratiske utviklingen i Europa. Ikke minst er det nå viktig å være oppmerksomme på de unge, som mange steder mister troen på de folkevalgte som følge av arbeidsløshet, og dessverre, i noen land – korrupsjon, legger han til.

«Balanse mellom flertall og opposisjon»

–Temaene for konferansen går rett til kjernen av de utfordringer europeiske demokratier står overfor i dag. Det konstitusjonelle rammeverket, som inkluderer den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, kan aldri tas for gitt. Folkevalgte har et stort ansvar. Både overfor de som har valgt dem, men også overfor de som ikke har valgt dem. Behovet for å finne balansen mellom flertallet og opposisjonen er grunnleggende for å sikre velfungerende demokratier, sier president Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur.

– Syv dager i uken, 24 timer i døgnet utspiller truslene mot demokrati, suverenitet og sikkerhet seg gjennom nyhetene. Hendelsene som utspiller seg i Ukraina og andre deler av Europa, er noen av de mest alvorlige utfordringene i Europa siden den kalde krigen. Muligheten til å diskutere disse under konferansen er viktig, fortsetter hun.

Den europeiske konferansen for parlamentspresidenter ble første gang arrangert i 1975. Deltakerne er parlamentspresidenter fra Europarådets 47 medlemsland og samarbeidende land. Cirka 60 parlamentspresidenter har til nå meldt sin ankomst.

Målsettingen med konferansen i Oslo er å legge til rette for møter mellom Europas parlamentspresidenter, slik at de dele erfaringer og diskutere demokratiets utvikling, og diskutere dagens kritiske utfordringer i Europa.

Europarådet

Europarådet er den eldste pan-europeiske organisasjonen, opprettet i 1949. Europarådet er en traktatfestet, mellomstatlig organisasjon med 47, hovedsakelig europeiske, medlemsstater, som har til sammen 800 millioner innbyggere.

Organisasjonen, som holder til i Strasbourg, arbeider hovedsakelig med å fremme demokrati, menneskeretter og rettsstatsutvikling i sine medlemsland.

Europarådet var opphavet til Den europeiske menneskerettskonvensjon, som danner grunnlaget for Den europeiske menneskerettsdomstolen. Domstolens rettspraksis har vært betydningsfull for utviklingen av menneskerettighetenes stilling i Europa.

Europarådets parlamentarikerforsamling PACE, som arrangerer konferansen, er særlig opptatt av demokrati og demokratiutvikling i medlemslandene.

Praktisk informasjon til media

Konferansen åpner i stortingssalen torsdag 11. september kl. 11.00. Deretter vil konferansen fortsette på Radisson Blu Scandinavia Hotel Oslo fra kl. 14.30-18.30 (torsdag), og 09.00-14.00 (fredag 12.)

Torsdag 11. inviterer statsministeren alle deltakerne til middag på Akershus festning kl. 19.30.

Adgang

Journalister og fotografer som ønsker å dekke konferansen og middagen, må akkreditere seg via presse@stortinget.no innen 9. september.

Åpningen på Stortinget – praktisk informasjon

Journalister og fotografer, som ikke er medlemmer av Stortingets presselosje, og som ønsker å dekke åpningsmøtet, må akkreditere seg.

Alle må identifisere seg ved oppmøte.

Oppmøte på Løvebakken senest kl. 10.30. 

TV-signaler

Stortinget gjør tilgjengelig TV-signaler fra åpningen til fri disposisjon for alle medier via Stortingets kommunikasjonsknutepunkt. Produksjonen distribueres på samme måte som Stortingets ordinære møter og spørretimer. TV-sendingen leveres uten kommentarer.

Spørsmål om TV-produksjonen rettes til Thomas Andresen på telefon: 415 19 262.

TV-sendingen vil også være tilgjengelig på Stortingets nett-TV. Stortingets nett-TV kan videreformidles av alle medier etter avtale om opprettelse av et publiseringspunkt.

Mer informasjon om videreformidling av Stortingets nett-TV.

Spørsmål om nett-TV rettes til Bjørn Holta: 971 58 040.

Under møtet i stortingssalen må det kun benyttes lydløst utstyr. Mobiltelefoner er ikke tillatt.

Det er kun tillatt for akkrediterte fotografer å fotografere under møtet. Det er ikke tillatt å bruke blits.

Radisson Blu Scandinavia Hotel – praktisk informasjon

Adgang kun for akkrediterte journalister og fotografer. Begrenset antall plasser i plenumssalen.

Foto fra konferansen

Bilder fra hele konferansen tatt av Stortingets fotograf legges ut på Flickr fortløpende til fri benyttelse mot kreditering: www.flickr.com/stortinget.

Mer informasjon om konferansen finnes på www.stortinget.no/ECPP2014.

Kontakt

Kommunikasjonsrådgiver Jorunn Nilsen

Sist oppdatert: 02.09.2014 14:48
: