Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortingspresident Olemic Thommessen taler til parlamentspresidenter i FN

Pressemelding

For første gang på ti år holder en norsk stortingspolitiker tale fra talerstolen i plenumssalen i FN-bygningen. Stortingspresident Olemic Thommessen vil benytte anledningen til å understreke hvor viktige parlamentene er for å nå FNs nye bærekraftsmål.

– Som ledere av parlamentene verden over må vi sørge for at bærekraftsmålene forankres i parlamentene og i befolkningen, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Mandag 31. august står han på talerstolen i plenumssalen i FN med nærmere 140 parlamentspresidenter foran seg.

Siden Jørgen Kosmos besøk til FN i 2005 har ingen norsk stortingspresident eller stortingspolitiker stått på denne talerstolen.

I talen vil stortingspresidenten understreke parlamentenes rolle når det kommer til å omforme målene til konkret handling, blant annet gjennom å foreta budsjettprioriteringer og vedta nødvendige lover, og gjennom å holde regjeringen ansvarlig.

Toppmøte for parlamentspresidenter

Anledningen for Thommessens tale er et toppmøte for alle verdens parlamentspresidenter 31.8.−2.9, som Den interparlamentariske union (IPU) inviterer til i samarbeid med FN.

Tre ganger tidligere har verdens parlamentspresidenter møtt hverandre på en slik konferanse, som er den eneste som favner ledere av parlamenter fra hele verden. På møtet i New York vil parlamentspresidenter fra en rekke land delta.

På agendaen er FNs 17 bærekraftsmål, som skal gjelde fra 1. januar 2016. Målene vil forplikte FNs medlemsland til å utrydde ekstrem fattigdom, bekjempe ulikhet og bremse klimaendringer.

Etter to år med forhandlinger er det nå klart at bærekraftsmålene skal vedtas under FNs hovedforsamling i september. Før den tid er målene altså et sentralt tema på konferansen for parlamentspresidenter.

«Demokrati – en forutsetning»

– Bærekraftsmål nummer 16, «Fremme fredelige, inkluderende og rettferdige samfunn for bærekraftig utvikling med effektive og ansvarlige institusjoner på alle nivå», er en forutsetning for å nå de andre målene, påpeker stortingspresidenten.

– Aller helst burde det vært en henvisning til den parlamentariske dimensjonen blant målene. Skal vi oppnå bærekraftig utvikling, er et godt demokratisk styresett med respekt for rettsstaten og menneskerettighetene helt avgjørende, sier han.

Parlamentspresidentene som deltar i New York, vil vedta en deklarasjon som blir lagt frem for FNs generalforsamling senere i høst.

Mer informasjon om konferansen finnes her: http://www.ipu.org/splz-e/speakers15.htm

Kontakt

Pressekontakt: Jorunn Nilsen, tlf. +47 938 98 200

Sist oppdatert: 27.08.2015 10:44
: