Hovedinnhold
Tegnekonkurranse

Foto: Istockphoto.com

Stortingets tegnekonkurranse for 1.–4. klasse

17. mai 2014 fyller Grunnloven 200 år. Hvordan vil du dekorere Grunnloven?

NB: Konkurransen ble avsluttet 13. juni og vinnertegningen kåret 16. juni. Det er ikke lenger mulig å sende inn bidrag til konkurransen.

Stortinget inviterer til tegnekonkurranse for elever på 1.–4. trinn. Elevene bes om å lage en forside til Grunnloven.

Hver skole kan sende inn inntil fem av sine bidrag, gjerne slik at alle fire klassetrinnene er representert. En jury vil velge et vinnerforslag. Eleven som har tegnet vinnerforslaget, får ta med seg hele klassen til Stortinget i september.

Tegn forside til Grunnloven

Den originale Grunnloven er utformet som et nøytralt dokument med en tom og grå forside. Grunnloven trenger derfor en vakker og spennende forside! Eidsvollsmennene hadde ikke tid til å bry seg om dette.

Hva er Grunnloven?

Før elevene begynner å arbeide med tegningene, anbefaler vi at de først bruker tid på å forstå hva Grunnloven er. En god start er å se på grunnlovsfaksimilen i skolebiblioteket.

Grunnloven ble skrevet i løpet av noen få uker på Eidsvoll for 200 år siden. Grunnloven kan sies å være samfunnets spilleregler. Den inneholder bestemmelser som beskytter demokratiet og rettighetene til menneskene som bor i landet vårt.

Noen av de viktigste bestemmelsene er at landet skal ha en folkevalgt forsamling – Stortinget – som skal gi lover, bestemme skatter og bevilge penger.

I tillegg garanterer Grunnloven at innbyggerne er sikret grunnleggende rettigheter. Innbyggerne skal for eksempel ha frihet til å si og skrive det de vil, og de skal ha frihet til å ha den religionen de selv vil. Det er bare Stortinget som kan endre Grunnloven.

Les mer om Grunnloven på www.grunnloven200.no.

Se alle bidragene!


Vi har opprettet en egen visningsside hvor vi viser frem elevenes innsendte tegninger til konkurransen.

Til topp