Hovedinnhold
1 feb
Foredrag/Seminar/Konferanse
<p>Christian Frederik.<br />Foto: Stortinget</p>

Christian Frederik.
Foto: Stortinget

Christian Frederiks reise i 1814

1. februar 1814 spiste kronprins Christian Frederik middag hos Anders Lysgaard (snart eidsvollsmann) på Svennes Gård i Biri, under sin reise fra Eidsvoll til Nidaros. Dette markeres med et jubileumsarrangement på Svennes Gård og Honne Hotell- og Konferansesenter, på dagen 200 år etter kronprinsens besøk.

Christian Frederik gjennomførte i perioden 30. januar–10. februar 1814 en reise fra Eidsvoll til Nidaros, med retur via Østerdalen. Hensikten med reisen var å søke støtte til det norske opprøret mot Kieltraktaten, der Norge ble overført til den svenske kongen. Kronprinsen klarte å samle lojalitetsadresser fra 300 opplendinger for norsk selvstendighet. Et av de første stoppestedene på reisen var Svennes. Daværende eier var proprietær Anders Lysgaard. Sammen med sogneprest Hans Jacob Stabel og sorenskriver Lauritz Weidemann, også opplendinger fra samme distrikt, ble de senere i februar 1814 valgt som representanter til riksforsamlingen på Eidsvoll.

For å markere Christian Frederiks reise og besøk på Svennes arrangerer Opplandsarkivet i samarbeid med Fylkesmannen og Fylkesordføreren i Oppland, et jubileumsseminar lørdag 1. februar 2014. Formålet er å formidle de historiske hendelsene rundt 1. februar i 1814. Seminaret vil også bidra til å skape oppmerksomhet om 1814-kalenderen generelt og jubileets historiske forankring.

Seminaret vil i tillegg belyse Opplands bokprosjekt «Bønder-Øvrighet-Soldater, 1814 i Oppland i grasrotperspektiv». Bokprosjektet er knyttet til Opplandsarkivet og Høyskolen i Lillehammer, med professor Tore Pryser som forfatter. Gjennom bokprosjektet har det kommet frem ny kunnskap om Oppland i 1814 som er relevant i et nasjonalt perspektiv.

Arrangementet 1. februar vil bestå av to seksjoner. Første del holdes på Svennes Gård og andre del, et jubileumsseminar, på Honne Hotell- og Konferansesenter, samme dag. Medvirkende vil være offisielle gjester, representanter fra Oppland fylkeskommune, kommunene i fylket, Forsvaret, Den norske Kirke, fagmiljø i Oppland innen museum og kultur samt det lokalhistoriske miljøet i Oppland. Grunnet plasshensyn inne på Svennes er det en øvre ramme på ca. 150 personer.

Se detaljert program for lørdag 1. februar her.

Se også presentasjon av medvirkende til jubileumsarrangementet her.

Sist oppdatert: 29.03.2013 16:23

Del hendelsen

Skriv ut

Offisielt arrangement

Dato:
1. februar 2014
Tid:
10:00
Sted:
Svennes Gård, 2836 Biri, og Honne Hotell- og Konferansesenter, Honnevn. 60, 2836 Biri Biri
Arrangør:
Opplandsarkivet i samarbeid med Fylkesmannen og Fylkesordføreren i Oppland
Til topp