Hovedinnhold
10 apr
Barn og unge
<p>Foto: Eidsvoll 1814</p>

Foto: Eidsvoll 1814

Åpning av Demokratisenter for unge

«Din mening teller» er overskriften på innholdet i Eidsvoll 1814s nye Demokratisenter for unge i Wergelands Hus. Senteret skal bygge bro fra 1814-historien frem til dagens demokrati, og inspirere, aktivisere og utfordre.

Skoleklasser over hele landet har gjennom sine personlige bidrag vært med på å utvikle senteret. Senteret utfordrer ungdom spesielt til å engasjere seg, ta valg og være med på å forme demokratiet inn i framtiden. «Hva er demokrati?» og «Hva er frihet?» er blant spørsmålene ungdommene stiller seg selv og andre. Og hva kan ungdom gjøre i dag for andre som ikke har en grunnlov og et demokrati de kan feire?

Ungdomsskoleelever over hele landet har stemt fram syv verdisetninger som sier hvordan vi vil ha det i samfunnet vårt og hvilke prinsipper vi skal styre og leve etter, sammen og hver for oss. Disse syv verdisetningene danner Ungdommens grunnlov, som er en viktig del av Demokratisenteret for unge. Alle besøkende oppfordres til å signere Ungdommens grunnlov.

Et 200-års tilbakeblikk til Eidsvoll i 1814, eidsvollsmennene og Grunnloven har også sin plass i opplevelsen som vil møte publikum i Demokratisenteret.

Demokratisenteret vil i tillegg by på en spektakulær filmopplevelse utenom det vanlige, i en nybygd og helt unik kinosal. Virkemidlene i filmen er sterke og spenner fra fred til krig. Aller størst inntrykk gjør det nok på tilskuerne at de i den spesialbygde, lille kinosalen tilknyttet Eidsvollsbygningen, nærmest selv blir en del av filmen. Når filmlerretet «beveger seg» under kinobenkene, sitter man bokstavelig talt oppå filmen.

Det nyskapende senteret inneholder også en digital del der hver enkelt besøkende kan lage sin egen digitale demokratiske profil, som gir dem tilgang til unike sider på www.eidsvoll1814.no. Her er det egne opplegg for skoler og et «kjøkkenborddemokrati» som både klasser og familier kan gjennomføre når de kommer hjem. Den enkeltes engasjement for demokratiet vil dermed leve videre også etter besøket i Demokratisenteret.

Sist oppdatert: 25.12.2013 15:52

Del hendelsen

Skriv ut

Offisielt arrangement

Dato:
10. april 2014
Tid:
11:00
Sted:
Eidsvollsbygningen, Carsten Ankers veg 19 , 2074 Eidsvoll
Arrangør:
Eidsvoll 1814
Til topp