Hovedinnhold
Albig, Thommessen, Schlie og Pedersen

F.v.: Ministerpresident og leder av delstatsregjeringen i Schleswig Holstein, Torsten Albig, stortingspresident Olemic Thommessen, president for delstatsforsamlingen i Schleswig Holstein, Klaus Schlie og statssekretær i Utenriksdepartementet,
Bård Glad Pedersen.
Foto: Stortinget

Europeisk perspektiv på grunnlovsjubileet

Offisielle arrangementer i Kiel markerte mandag 14. januar at det er 200 år siden Kieltrakten ble inngått.

Platz der Kieler Friedens
F.v.: President for delstatsforsamlingen i Schleswig Holstein, Klaus Schlie, stortingspresident Olemic Thommessen, Norges ambassadør i Tyskland, Sven Svedman og borgermester i Kiel, Peter Todeskino, på plassen utenfor museet som ble døpt til Platz des Kieler Friedens.
Foto: Stortinget

Stortingspresident Olemic Thommessen la i sin tale stor vekt på at begivenhetene i Europa i årene 1813 og 1814 åpnet en mulighet for å etablere et nytt politisk system i Norge. Det var i Kiel at døren til frihet åpnet seg for Norge.

En offisiell delegasjon ledet av stortingspresidenten deltok på arrangementene, sammen med en gruppe elever fra Skien videregående skole. Først på programmet var åpningen av en utstilling om Kielerfreden i bymuseet i Kiel. Deltagere fra Riksarkivets historiske cruise på ColorLine fikk også anledning til å se utstillingen. Kiel kommune åpnet deretter «Platz des Kieler Friedens» utenfor bymuseet. På dette stedet fant forhandlingene sted i 1814.

Opprør mot traktaten

Utstillingen formidler både krigen mellom Danmark-Norge og svenske tropper senhøsten 1813, og de påfølgende forhandlingene som ledet til Kieltrakten. Traktaten bestemte at Danmark skulle avgi Norge til Sverige. Danmark-Norge var alliert med Napoleon og kom på den tapende siden i krigen.

Med den danske arveprins Christian Frederik i spissen gjorde nordmenn opprør mot Kieltrakten som stormaktene stod bak. Den prosessen ledet til Grunnloven av 17. mai 1814 på Eidsvoll. Fra medio mai 2014 vises utstillingen i det nordiske ambassadesenteret i Berlin.

Samarbeid

Hovedarrangementet 14. januar fant sted i Kieler Schloss i regi av delstaten Schleswig Holstein ved presidenten for delstatsforsamlingen Klaus Schlie. Ministerpresident Torsten Albig som leder delstatsregjeringen i Schleswig Holstein deltok også.

I den norske delegasjonen deltok foruten stortingspresidenten statssekretær i Utenriksdepartementet, Bård Glad Pedersen, og fylkesordførerne i Østlandssamarbeidet. Østlandssamarbeidet har et formalisert politisk og kulturelt samarbeid med Schleswig Holstein, som i 1814 inngikk i Danmark-Norge. En gruppe skolelever fra Skien videregående skole hadde i samarbeid med tyske elever et spennende kulturelt innslag på arrangementet.

Varig fred i Norden

Stortingspresident Olemic Thommessen la i sin tale stor vekt på at det var begivenhetene i Europa som ledet til at Norge fikk Grunnloven 17. mai 1814 og sin selvstendighet i personalunion med Sverige fra 4. november 1814.

– Napoleonskrigene og freden i Kiel i 1814 var en påminnelse om at de nordiske landene både er medspillere i og avhengige av begivenhetene i verden rundt.

Thommessen fremholdt at Kieltraktaten la grunnlaget for varige fredelige relasjoner mellom de nordiske landene. Kieltraktaten markerte slutten på århundrer med krig mellom de nordiske landene.

Les hele talen til stortingspresident Olemic Thommessen, holdt i Kieler Schloss 14. januar 2014.

Skoleelever
Festakten i Kieler Schloss ble avsluttet med et velkoreografert nummer av danse- og dramaelever ved Skien videregående skole, akkompagnert av et lokalt ungdomsorkester fra Kiel. Elevene danset og spilte seg gjennom historien – fra den franske revolusjonen, gjennom Napoleonskrigene og frem til elevenes versjon av Kieltraktaten.
Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Del artikkelen

Skriv ut

Til topp