Hovedinnhold
Juryleder Line Henriette Hjemdal, komponist Carl-Andreas Næss, tekstforfatter Grethe Myhre Skottene og stortingspresident Dag Terje Andersen.

Juryleder Line Henriette Hjemdal, komponist Carl-Andreas Næss, tekstforfatter Grethe Myhre Skottene og tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen.
Foto: Stortinget

Vinnere kåret i Stortingets marsjkonkurranse

Alle korps og kor i landet får en ny sang i marsjtakt til grunnlovsjubileet i 2014. «Det går et festtog gjennom landet» er vinneren av Stortingets marsj- og sangkonkurranse.

Grethe Skottene og Carl-Andreas Næss, begge fra Sarpsborg, er kåret til vinnere av konkurransen. De har skrevet og komponert en sang i marsjtakt med tittelen «Det går et festtog gjennom landet».

– Jeg så for meg hvordan 17. mai-togene beveger seg gjennom landet vårt. Jeg hadde klart for meg at denne sangen skulle være for alle grupper i befolkningen og uansett hvor de bor, i by og bygd, ved fjell og fjord. Jeg ville skrive en glad og begeistret sang, sa tekstforfatter Grethe Skottene.

– Underveis i prosessen så jeg for meg barna som marsjerer, synger og løfter flagget. Ja, jeg gikk og marsjerte mye selv også! Jeg søkte å finne en melodi som kunne fremheve stemningen og gleden i teksten, ikke minst i refrenget: Det begeistrede «Hurra!» måtte også løftes frem musikalsk, sa komponist Carl-Andreas Næss.

Jubileumsgave til kor og korps

– Musikkorps og sanglag er bærere av den unike 17. mai-tradisjonen i Norge. Ved Grunnlovens 200-årsjubileum i 2014 skal vi gjennomføre en bred og inkluderende folkefest over hele landet. Derfor besluttet Stortingets presidentskap å bestille en sang i marsjtakt som gave til det frivillige sang- og musikklivet. Vi håper jubileumssangen vil engasjere bredt og at den kan brukes av alle korps og kor i jubileumsåret og under 17. mai-feiringen i 2014, sa tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen.

Synges av alle

– Grethe Skottene og Carl Andreas Næss har komponert en sang i marsjtakt som formidler vår 17. mai-feiring på en god måte. Den kan lett synges og spilles av alle ved det kommende jubileet. Vinnerbidraget er i pakt med den tradisjonen vi la til grunn ved utlysningen av konkurransen, nemlig sanger som Sønner av Norge og Norge i rødt, hvitt og blått. Vi håper at jubileumssangen skaper begeistring og oppmerksomhet om den rike korps- og sangtradisjonen som er knyttet til grunnlovsfeiringen, sa stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal, som har ledet juryen.

Marsjen fremført i vandrehallen av Forsvarets Stabsmusikkorps og Sarpsborg Kammerkor
Marsjen fremført i vandrehallen av Forsvarets Stabsmusikkorps og Sarpsborg Kammerkor. Foto: Stortinget

Hun la til at sangen «Det går et festtog gjennom landet» har en tekst som formidler viktige verdier og historisk forankring ved grunnlovsjubileet i 2014. Vinnerne har klart å forene musikk og tekst på en ypperlig og særdeles god måte.

– Vi håper jubileumssangen blir brukt i skolene. Derfor stiller vi den til disposisjon for kulturskolene og nettstedet «Min stemme» som er en fellesressurs for alle skoler ved grunnlovsjubileet, sa juryens leder Line Henriette Hjemdal.

Vinnerne

Carl-Andreas Næss har siden 1998 vært ansatt som kantor i Sarpsborg kirke. Han er utdannet kirkemusiker ved Norges Musikkhøgskole og tok senere hovedfag i kirkedireksjon samme sted. Næss er dirigent og musikalsk leder i Sarpsborg kammerkor og har oppført en rekke kirkemusikalske verker. Han har medvirket på mange CD-innspillinger som arrangør, komponist og utøver.

Grethe Skottene er utdannet førskolelærer og har arbeidet med spesialpedagogisk virksomhet i Sarpsborg kommune. Hun har gjennom mange år vært en aktiv bidragsyter som tekstforfatter; spaltist, sangforfatter og med tekster til temakonserter. I samarbeid med Carl-Andreas Næss har hun skrevet flere barnesanger og salmer. Hennes tekster er også med på CD-utgivelser sammen med Sarpsborg Kammerkor og Ensemble Energico.

Juryen

Stortinget har samarbeidet med Norges Musikkorps Forbund og Norges Korforbund om utvikling av prosjektet. Juryen har bestått av:

Stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal, Stortinget, juryens leder
Musikksjef Geir Ulseth, Norges Musikkorps Forbund
Daglig leder Holger Gulbrandsen, Norges Musikkorps Forbund,  Øst
Organisasjonskonsulent Rune Frank Brunslid, Norges Korforbund
Komponist og dirigent Torstein Aagaard-Nilsen, Norsk Komponistforening
Komponist, pianist og pedagog Anniken Paulsen, NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere)

Fakta om jubileumssangen

  • Stortinget utlyste konkurransen 14. mai 2012 og juryen mottok 49 ulike forslag ved fristen 1. november 2012. 1. premien er på kr. 100.000,-.
  • Komposisjonen vil bli gjort tilgjengelig for alle korps og kor høsten 2013.
  • Jubileumssangen blir også gjort tilgjengelig på nettsiden for grunnlovsjubileet: www.stortinget.no, www.grunnloven200.no
  • Det er foretatt innspilling av jubileumssangen med Forsvarets Stabsmusikkorps og Sarpsborg kammerkor.
  • Jubileumssangen i marsjtakt vil inngå i ulike arrangementer ved jubileet.
Til topp