Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Kontroll og overvåking av avfallstransport

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag til forordning fra Europakommisjonen (Kommisjonen) med endringsbestemmelser til avfallstransportforordningen fra 2006 (1013/2006).  

Det dreier seg om overvåking og kontroll av avfallstransport innen, inn i og ut av EU. 2006-forordningen ble innlemmet i EØS-avtalen i 2008 og er gjennomført i norsk rett.

Endringsforslaget vil gi strengere regler for nasjonale inspeksjoner av avfallstransport og har som formål å sikre samme grad av kontroll i alle medlemsland. Bakgrunnen for endringsforslaget er at nesten en fjerdedel av all avfallstransport fra EU til utviklingsland i Afrika og Asia i dag er i strid med internasjonale regler. Når avfallet ankommer blir det ofte dumpet og forvaltet på en dårlig måte, med alvorlige følger for helse og miljø lokalt. Standarden på kontrollsystemer varierer mellom medlemslandene, noe Kommisjonen mener fører til «port hopping» (eksportører som sender ulovlig avfall gjennom medlemsland med minst kontroll).


Det nye endringsforslaget foreslår jevnlige risikobaserte inspeksjoner, bedre utdannede inspektører, og mer samarbeid mellom myndighetene i de ulike medlemslandene. Ved å fokusere på innsamlingssteder og lagringsanlegg håper man å kunne foreta inspeksjoner tidligere og dermed komme ulovlig avfallstransport til livs på et tidligere tidspunkt. Det blir også viktig med kontroller på stedet, hvor inspektører kan kreve dokumentasjon om transportens lovmessighet, f.eks. bevis for at avfallet vil bli miljømessig behandlet i mottakerlandet.


Forslaget til forordning skal nå godkjennes av Europaparlamentet og Rådet.


Fra norsk side er det normalt Miljødepartementet som vil ha ansvaret for oppfølging av forslaget.


Rettsakten er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 31.07.2013 11:23

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: