Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Endringsbestemmelser om plastbæreposer

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag til europaparlaments- og rådsdirektiv om redukasjon av bruken av lette plastbæreposer. Forslaget endrer direktiv 94/62/EF om emballasje- og emballasjeavfall som er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk lov.

Kommisjonen foreslår å endre emballasje- og emballasjeavfallsdirektivet ved å legge inn en definisjon av lette plastbæreposer og ved å kreve at landene skal iverksette tiltak for å redusere forbruket av disse plastbæreposene innen to år. Bakgrunnen for forslaget er at plastbæreposer utgjør et forsøplingsproblem, samt hensynet til avfallsforebygging og en bedre utnyttelse av ressurser i Europa.

Kommisjonen har ikke foreslått et konkret reduksjonsmål eller hvilke virkemidler landene skal iverksette for å redusere bruken av lette plastbæreposer. Det vil si at om forslaget blir vedtatt så må landene, herunder også Norge, selv iverksette tiltak for å redusere forbruket. Norske plastbæreposer har en veggtykkelse på omtrent 35 mikrometer. Kommisjonsforslaget definerer lette plastbæreposer som poser med tynnere vegger enn 50 mikrometer. Det vil si at forslaget også omfatter ordinære norske plastbæreposer. Les mer om forslaget i den norske EU-delegasjonens omtale 4. november.

I Norge er det Miljøverndepartementet som har ansvaret for oppfølging av forslaget.
 
Rettsakten er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 29.11.2013 10:26

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: