Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forenkling av byråkrati mht. offentlige dokumenter

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag til forordning fra Europakommisjonen (Kommisjonen) på forenkling av prosedyrer for godkjenning av offentlige dokumenter i EU. Formålet er å styrke fri bevegelse av personer og næringsliv i EU.

Forslaget er ikke merket som EØS-relevant fra EUs side. Det er allikevel videresendt til Stortinget til orientering via EFTA-sekretariatet fordi det er hjemlet i paragrafen for det indre marked i EU-traktaten. Det vurderes nå hvordan EØS EFTA-landene skal forholde seg til forslaget.

I følge Kommisjonens pressemelding er forslaget ment å forenkle behandlingen av offentlige dokumenter ved grensekryssende bevegelse i EU. Dette gjelder særlig dagens krav om stempling av en rekke offentlige dokumenter (f.eks. fødselsattest) for anerkjennelse i et annet EU-land. Det er til sammen snakk om tolv kategorier av offentlig dokumenter som vil bli fritatt fra eksisterende formaliteter og byråkrati. Dette tilsvarer i dag 1,4 mill. dokumenter. Kommisjonen anslår at personer og firmaer vil spare opp til 330 mill. euro på forenklingene. De nye reglene går ikke på dokumentenes innhold, men på om de er ekte eller ikke. I forbindelse med svindel er det lagt opp til at medlemslandene kan bruke det eksisterende informasjonssystemet for det indre marked (IMI), som også Norge er en del av, til å kontrollere med administrasjonen i et annet medlemsland om et dokument er ekte eller ikke.

Forslaget skal nå godkjennes av Europaparlamentet og Rådet.
 
Det er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens lovforslag via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 28.06.2013 11:32

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: