Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Direktiv om billigere bankkonti, bedre gebyrinformasjon og lettere å flytting av konti

Stortinget har mottatt et forslag til direktiv om bankkonti. Direktivet skal sikre billigere bankkonti, gi bedre informasjon om gebyrer og å gjøre det letter å flytte konti mellom banker.

Europakommisjonen skriver i sin pressemelding at det er vanskelig for europeiske borgere å åpne konti i andre EU-land og at det er vanskelig å skifte bank. Det er også ofte høye gebyrer på grunnleggende banktjenester, eller det er vanskelig å få innsyn i gebyrstrukturen. I en del EU-land er det også et problem at mange borgere ikke har tilgang til bankkonti, og dermed ikke kan delta i viktige deler av samfunnslivet.

Kommisjonen foreslår tiltak for å gjøre det lettere å:

  • Sammenligne gebyrer mellom ulike banker og betalingsinstitusjoner
  • Flytte konti gjennom en enkel og rask prosedyre for forbrukere som ønsker å flytte deres betalingskonto til en annen bank
  • Opprettet og benytte betalingskonti: Alle EU-forbrukere som ønsker å åpne en betalingskonto uten å bo i det landet hvor banken er etabler, skal få mulighet til dette. I tillegg skal all EU-forbrukere – uansett økonomisk situasjon – sikres mulighet til å gjør at de kan motta lønn, pensjon, sosiale ytelser eller gjennomføre betalinger.
  • I tillegg til å gagne forbrukerne, skal disse tiltaket også sikre at det blir færre hindringer i det indre marked.

Det nye forslaget vil nå bli behandlet av Europaparlamentet og Rådet i den ordinære lovgivningsprosedyren.
 
Hos norske myndigheters vil ansvaret for forslaget normalt ligge hos Finansdepartementet

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 22.05.2013 13:01

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: