Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Tiltak mot hvitvasking

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til to rettsakter fra Europakommisjonen (Kommisjonen). Dette gjelder forslag til et direktiv om forebyggende tiltak mot hvitvasking av penger og terrorfinansiering og et forslag til en forordning som endrer den gjeldende pengeoverføringsforordningen.

Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å skjerpe gjeldende EUs regler og sikre at de er i samsvar med det gjeldende trusselbildet. Endringene er basert på anbefalinger fra den internasjonale organisasjonen for bekjempelse av hvitvasking av penger – Financial Action Task Force.

Endringene skal bl.a. sikre:

  • Klarere og mer ensartede regler i alle EU-land
  • Klarere regler for kundelegitimering
  • At spillesektoren inkluderes (det tidligere direktivet omfatter kun kasinoer), og det presiseres eksplisitt av overtredelser av skattelovgivningen omfattes.
  • Utvidelse av virkeområdet slik at alle som håndterer mer enn 7500 euro i forbindelse med kjøp og salg, er omfattet av direktivets bestemmelser om bl.a. legitimering, oppbevaring av dokumentasjon og innrapportering av mistenkelige transaksjoner. 
  • Styrket administrativt samarbeid mellom nasjonale overvåkningsaktører

Forslagene ble omtalt i Stortingsbibliotektets EU/EØS-nytt 6. februar 2013.

Forslagene vil bli behandlet av Europaparlamentet og Rådet i den ordinære lovgivningsprosedyren.
 
De er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens lovforslag via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 06.05.2013 18:52

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: