Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Om Det europeiske GNSS-byrået (Galileo og EGNOS programmene)

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag til rettsakt fra Europakommisjonen (Kommisjonen) på saksområdet forskning og teknologisk utvikling/samarbeid (EØS-avtalens protokoll 31.1).

Forslaget er fra 6. februar og gjelder endringer til en forordning fra 2010 (912/2010) om etablering av byrået for europeiske satellittnavigasjonssystemer (GNSS). Byrået er ansvarlig for Galileo og EGNOS programmene. 912/2010 forordningen ble innlemmet i EØS-avtalen 15. juni 2012 og erstattet en forordning fra 2004 om etablering av byråets forgjenger (European GNSS Supervisory Authority) og endret en forordning fra 2008 om videre gjennomføring av de europeiske satellittnavigasjonsprogrammene. De to sistnevnte ble innlemmet i norsk lov ved Stortingsvedtak i juni 2009. Mht. 912/2010-forordningen ble det fra norske myndigheters side understreket at det var nødvendig å innlemme denne også, for fortsatt å oppfylle Stortingsvedtaket fra 2009 og for en videre fullverdig deltakelse i utbyggingsfasen av det europeiske satellittnavigasjonsprogrammet.

Mht. det siste forslaget fra Kommisjonen fra 6. februar om endringer til 912/2010-forordningen er fokuset på sikkerhetsgodkjennelsesaktiviteter og viktigheten av at disse ivaretas uavhengig av de andre oppgavene til GNSS-byrået. Forslaget er knyttet direkte til et annet forslag fra Kommisjonen fra november 2011 om fremtiden til satellittnavigasjonsprogrammene fra 2014 (Forslag til råds- og parlamentsforordning om implementering og utnyttelse av europeiske satellittnavigasjonssystemer). I behandlingen av sistnevnte understreket Rådet i juni 2012 at det senest 1. januar 2014 må gjennomføres en effektiv strukturell oppdeling av GNSS-byråets aktiviteter. Rådet ba Kommisjonen i god tid fremlegge et forslag om endringer til 912/2010-forordningen for å oppnå dette, noe den nå har gjort. Det kan være verdt å merke seg at norske myndigheter mht. forslaget fra november 2011 (se EØS-notatbasen) understreket at det ikke er aktuelt å innlemme det før det er blitt fattet beslutning om videre norsk deltakelse i Galileo og EGNOS etter 2013. Rettsakten er forøvrig vurdert som akseptabel. Det er ennå ikke foretatt noen vurdering av det siste forslaget fra 6. februar.

Det siste forslaget fra 6. februar vil nå bli behandlet av Europaparlamentet og Rådet i den ordinære lovgivningsprosedyren.
 
Det er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens lovforslag via EFTA-sekretariatet i Brussel. Fra norske myndigheters side ligger ansvaret for forslaget hos næringsdepartementet.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 10.05.2013 10:35

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: