Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

EUs ordning for sivil beredskap

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen som reviderer det tidligere forslaget til EUs ordning for sivil beredskap 2021–2027.

Europakommisjonen la 2. juni 2020 fram forslag til en avgjørelse som endrer det tidligere forslaget til avgjørelse om EUs ordning for sivil beredskap 2021-2027 som ble lagt fram 7. mars 2019, jf. også omtale av denne rettsakten på Stortingets hjemmeside. Ordningen skal bidra til å mobilisere og koordinere bistand fra EU-landene i forbindelse med naturkatastrofer og menneskeskapte katastrofer i og utenfor EU. Norge deltar i den nåværende ordningen for sivil beredskap i EU.

Det opprinnelige forslaget til avgjørelse har vært til forhandling mellom medlemslandene i Rådet og Europaparlamentet. Forslaget som kom 2. juni, tar hensyn til resultatet av forhandlingene så lang, men foreslår visse endringer i mekanismen i lys av erfaringene fra covid-19-panedemien. Dette omfatter forslag til styrket risikostyring på tvers av landegrensene, å gi Kommisjonen mulighet til å anskaffe et sikkerhet av rescEU-kapasiteter, å gi Kommisjonen logistisk kapasitet knyttet til lufttrafikktjenester og til utforming av et mer fleksibelt system for å reagere på nødsituasjoner. Videre foreslås en styrket overvåknings- og koordineringsrolle for senteret med ansvar for katastrofeberedskap, økte EU-investeringer i slik beredskap og finansering av gjenopprettings- og beredskapstiltak gjennom den nye gjenreisingsmekanismen som Kommisjonen har foreslått.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 26.06.2020 10:08

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: